Kattenvoer vanuit Natuurgeneeskundig perspectief.

Publicatie in Kattenliefde Magazine, ed. 7., juli 2014.

Als natuurgeneeskundige en onafhankelijk voedingsadviseur ben ik werkzaam bij Dierpraktijk Beest, een natuurgeneeskundige praktijk voor dieren. In onze praktijk onderzoeken wij dieren vanuit een holistisch perspectief. Dit betekent dat wij uw dier in zijn/ haar totaliteit bekijken. Buiten een spelende klacht worden onder andere altijd het medisch verleden, huisvesting, bewegingsaspecten en de voeding meegenomen. Vanuit dit complete beeld zijn wij in staat de samenhang tussen afzonderlijke klachten en het ontstaan van deze klacht(en) in kaart te brengen en dierliefhebbers een individueel advies te geven. Ervaring leert dat klachten regelmatig hun oorsprong vinden in niet passende voeding voor een individu.

kattenliefde kattenvoer

Voedingsgerelateerde klachten

vaak optreden bij een lagere weerstand. In onze praktijk komen we regelmatig katten, maar ook honden, paarden en andere dieren, tegen met spijsverteringsproblemen, bewegingsproblemen, oogklachten, huid of vachtproblemen die terug zijn te leiden op de voeding van een dier. Meer informatie over voeding & spijsverteringsklachten vindt u op de website van Dierpraktijk Beest.Voeding hangt nauw samen met de weerstand van een individu. Zo is er een verband tussen voeding en allergieën, die

Het belang van gezonde diervoeding

Voeding is onderdeel van het geheel en dus geen ‘ding op zich’. Voeding die aansluit bij de behoeften van een individu is een voorwaarde voor een fysiek, emotioneel en energetisch gebalanceerd dier. Voeding gaat veel verder dan alleen het voedsel en de hoeveelheid. Op de website van Dierpraktijk Beest kunt u hier meer lezen over voeding in het algemeen: voedingsadvies voor (huis)dieren.

Aanbod kattenvoer

Er leven meer dan drie miljoen katten in Nederland. Door de grote voerbehoefte zijn er tientallen merken voer, in alle denkbare varianten. Een eeuwige strijd voor de voerproducent. Grofweg is al het kattenvoer wat in Nederland verkrijgbaar is in orde. Maar hoe weet je nu welk merk voer jouw kat nodig heeft? Welke variant hij (of zij) lekker vindt. En maakt dit iets uit? Het is bijvoorbeeld zo dat duurder voer niet per se beter is dan goedkoop voer. Hoewel de bekende merken wel blijven vernieuwen en meer geld besteden aan onderzoek. Waar goedkope huismerken niet of amper adverteren gaat bij de ‘top merken’ een riant deel van de opbrengst naar reclame.

Gezondheidsclaims

Nog verwarrender zijn de gezondheidsclaims die je vanaf de verpakking tegemoet schreeuwen. De eigenaar krijgt door deze misleidende marketing strategie het gevoel goed voor zijn dier te zorgen. Voor de kat zelf hebben die extra erwten, wortelen of koolhydraten geen enkele toegevoegde waarde. Sommige gezondheidsclaims blijken zelfs niet waar.

Trends & Hypes

Zo is de laatste trend het toevoegen van Yucca. Katten zijn vleeseters die hun voorverteerde vezels verkrijgen via de maaginhoud van hun prooi. Yucca is een zaagpalm, een kat kan hier niks mee, hun lichaam is er niet op gebouwd dit af te breken. Daarnaast maakt deze zaagpalm kleine verwondingen in het maag-darmstelsel, hetgeen kan leiden tot darmontstekingen. Niet zo simpel dus dat voer.

Optimale weerstand door gezonde voeding

Waar moet je als katteneigenaar op letten? Op de website van Dierpraktijk Beest staat een artikel gewijd aan kattenvoer, alle ins- en outs. De belangrijkste punten worden hieronder kort samengevat.

Als eigenaar is het belangrijk enkele waarden in de gaten te houden. Zo hebben katten veel vetten nodig, 10 tot 25 procent van het voer! Meer dan er aan de meeste kant-en-klaar maaltijden is toegevoegd.
Een tip: vul het vettentekort aan. Dit kan met zowel dierlijke als plantaardige vetten, bijvoorbeeld zonnebloemolie. Begin met een theelepel per dag, en voer dit na 2 weken op tot een eetlepel olie per dag.
De eiwitbehoefte van een volwassen kat ligt rond de 26 procent, bij jonge katten is dit zelfs procent. Katten kunnen zelf bestanddelen uit het voer omzetten in suikers en koolhydraten. Dit proces heet glucogenese. Het is daarom onnodig dat er koolhydraten aan het voer worden toegevoegd. Vaak is dit toch het geval.
Katten zijn carnivoren. Het vegetarisch houden van een kat is vanuit natuurgeneeskundig perspectief totaal onlogisch. Bovendien kan het gevaarlijk zijn voor de gezondheid! Katten hebben arachidonzuur, arginine en taurine nodig, welke enkel voorkomen in dierlijke producten. Deze essentiële vet- en aminozuren kan de kat niet zelf maken en moeten geleverd worden via het voer.
Waar mensen caroteen kunnen omzetten tot Vitamine A kunnen katten dit niet. Voor katten zijn Vitamine A en vitamine B12 essentiële vitamines. Voeren van wortelen heeft geen nut, katten nemen deze vitamines alleen op via dierlijke producten.
Het volledige artikel over de behoeften en samenstelling van een goed kattenvoeder lees je op de website van Dierpraktijk Beest: Voeding van de kat onder de loep.

Heeft uw kat last van klachten die wel eens een oorsprong zouden kunnen hebben in het voer? Wilt u de voeding van uw kat laten controleren? Of heeft uw kat baat bij een onafhankelijk voedingsadvies? Maar dan een afspraak met Dierpraktijk Beest: www.dierpraktijk-beest.nl.

Groet Marloes Kruiper | Dierpraktijk Beest

© Dierpraktijk Beest | natuurgeneeskunde voor dieren.

Maak direct een afspraak

Verder lezen bij Nieuws & Info

Publicatie: Kruiper. M.L. (2014). Kattenvoer; kattenvoer vanuit Natuurgeneeskundig perspectief. Kattenliefde Magazine, 2014 (7), 14 & 15.  1 Juli 2014, http://issuu.com/kattenliefde/docs/kattenliefde-7?e=8059075%2F8460088