Een nieuwe studie toont aan dat paarden gezichtsuitdrukkingen kunnen herkennen.

Psychologen hebben voor de eerste keer wetenschappelijk kunnen aantonen dat paarden onderscheidt kunnen maken tussen positieve en negatieve gezichtsuitdrukkingen van mensen.

Het onderzoek

emotie paard mensSussex University (V.K.) deed onderzoek naar de capaciteit van paarden om het menselijk gezicht ‘te lezen’. Grote foto’s (in kleur) toonden mensen, de ene keer lachend, de volgende leer fronsend (telkens waren de tanden te zien). Voor dit onderzoek zijn dit de gezichtsuitdrukkingen, positief en negatief. De foto’s werden vervolgens getoond aan 28 paarden van verschillende stallen uit Sussex en Surrey. Om het onderzoek niet te beïnvloeden werden de foto’s getoond door vrijwilligers, die niks van het onderzoek wisten.

“We hebben ontdekt dat paarden emoties van andere diersoorten kunnen herkennen. Dit is de eerste keer dat we daadwerkelijk zien dat ze onderscheid kunnen maken tussen positieve en negatieve gezichtsuitdrukkingen van mensen. Hun reactie op boze gezichten was zo overduidelijk.” zegt promovendus Amy Smith.

Linkeroog

De paarden keken alle 28 met hun linkeroog naar de boze gezichten. Als je boos kijkt ligt het voor de hand dat een paard je niet echt aankijkt, maar even zijdelings naar een blik op je werpt. Daarnaast zal hij kijken met zijn linkeroog, en niet het rechter.

mieke ament aukEerdere studies toonden aan dat honden hetzelfde gedrag vertonen: ook honden gebruiken het linkeroog om boze mensen waar te nemen. De gedachte hierachter is dat de rechter hersenhelft, die correspondeert met het linkeroog, gespecialiseerd is in het omgaan met enge, onheilspellende stimuli. Een van de suggesties is dan ook dat paarden boze gezichten als negatieve prikkel ervaren. Lees ook ons eerdere artikel: Honden herkennen emoties bij mensen.

Hartslag

Het is al lang bekend dat paarden sociaal zeer hoog ontwikkeld zijn. De hartslag van het paard gaat tevens omhoog na aanblik van boze mensen. Interessant is te zien dat de hartslag van het paard sneller stijgt na het zien van een boos (of beter gezegd niet positief, want fronsen is niet per se boos)  gezicht.

paarden herkennen gezichtsuitdrukkingWij schreven hier al eerder over: Hartritmestoornissen in paardenland.
Ik vind dit een kritiek punt… dat een paard emoties waarneemt staat voor mij vast. Maar of het gezichtsuitdrukkingen herkent (of dus de achterliggende emotie) wordt voor mij niet duidelijk uit het onderzoeksrapport. Stel, je kijkt boos, maar bent stiekem blij en trots op je stoute, grappige paard; geen haar op mijn hoofd die gelooft dat je paard niet doorheeft dat je helemaal niet boos bent, ondanks dat je boos kijkt. Wat denk jij?

Aangeboren of aangeleerd?

In ieder geval kunnen we uit het onderzoek concluderen dat dit onderzoek vooral interessante perspectieven biedt. Met name over het leergedrag van paarden. Eerder onderzoek heeft al aangetoond dat paarden zelf meer gezichtsuitdrukkingen gebruiken dan bijvoorbeeld chimpansees. Onder andere om hun stemming uit te kunnen drukken.

emotie paard mensIn welke mate is het herkennen van emoties / gezichtsuitdrukkingen aangeboren (nature) dan wel aangeleerd (nurture)?  Het kunnen aflezen van gezichtsuitdrukkingen van soortgenoten is dan ook noodzakelijk om te overleven. Aan de andere kant, is het niet onwaarschijnlijk dat paarden geleerd hebben menselijke gezichtsuitdrukkingen te interpreteren. Wellicht ook als overlevingsstrategie…

Maak direct een afspraak

Verder lezen bij Nieuws & Info
 
bron: Smith AV, Proops L, Grounds K,  Watahn J, McComb L. 2016 relevant responses to human facial expressions of emotion in the domestic horse (Equus caballus). Biol. Lett. 12: 20150907. http://dx:doi.org/10.1098/rsbl.2015.0907