Een vaste rubriek voor Dierennieuws. Over paarden. Ik heb het voorrecht zeven dagen per week tussen de paarden te vertoeven.

Nu ik de kans krijg een vaste rubriek over paarden te schrijven weet ik niet waar te beginnen. Het is niet dat ik geen inspiratie heb, ik heb juist inspiratie in overvloed! Er is zoveel te vertellen, dat het begin nog lastig te vinden is. Dus start ik bij simpel, bij de bron. Het paard zelf.

Hooi paard

Definitie van het paard volgens de Dikke van Dale:
‘paard (het; o; meervoud: paarden) 1zoogdier uit de familie van de eenhoevigen 2bep. Schaakstuk 3bep. Gymnastiektoestel’

Uiteraard hebben we het hier over nummer 1. Paarden. Prachtige dieren, krachtige dieren. De oude Grieken en de indianen schreven magische krachten toe aan paarden. In vroegere tijden kon enkel de adel zich permitteren paard te rijden. Deze ‘luxemensen’ achtten alles wat met de adel te maken had bijzonder, edel. Zodoende zijn paarden edele dieren. Niet voor niets erg geliefd door velen.

 

paard niet alleen

Paarden zijn kuddedieren

Paarden; meervoud. Niet het paard, of één paard, maar paarden. Waarom? Omdat één paard geen paard is. Eén paard is niet compleet, niet in balans. Paarden zijn kuddedieren, dat hebben we allemaal geleerd op de basisschool. Waar gaat het dan mis? Waarom staat er soms een paard alleen in de wei? Al dan niet met uitzicht op soortgenoten, maar toch niet samen. Waarom worden paarden in boxen gehouden waar ze geen andere paarden kunnen zien, geen contact kunnen maken? Meteen de vraag, waarom 24/7 in een box? Maar deze komt ooit nog ter sprake, dit keer gaat het over paarden (meervoud). Waar en wanneer hebben we van het kuddedier een enkelvoudig paard getracht te maken? Waarom? Omdat er te weinig ruimte is? Omdat er kans is op blessures, of omdat één paard wel voldoende is? Laat dit los!

Minimaal drie

Als er ruimte is in een paddock voor één paard, is er vaak voldoende plek voor twee. Liefst minimaal drie, want als er dan één uit rijden is, blijven er minstens twee achter. Tenzij er heel veel op hetzelfde tijdstip gaan rijden… Gelukkig wordt die kans kleiner naarmate het aantal paarden in een groep stijgt. Ik heb verscheidene (wetenschappelijke) onderzoeken gedaan op het gebied van huisvesting en voeding van paarden. Een terugkerend resultaat is dat het risico op blessures in de wei/paddock (veroorzaakt door andere paarden) minimaal is. Voorwaarde is dat de een nieuw paard rustig geïntroduceerd wordt. Paarden moeten de kans (en ruimte) krijgen om kennis te maken. Hoewel dit deel niet altijd geheel zonder slag of stoot gaat blijven verwondingen veelal beperkt tot oppervlakkige schaafwondjes. De rust is dikwijls na enkele dagen wedergekeerd.

sociaal gedrag paardPaarden, kuddedieren dus. Sociale dieren bovendien, die leven in kuddeverband. Deze sociale kuddedieren kunnen innige vriendschappen aangaan met elkaar. Kunnen… hierin schuilt het wezenlijke probleem, want de kans tot aangaan van vriendschappen dienen paarden uiteraard wel te krijgen! Voor een fysiek, mentaal en energetisch gezond paard is het aspect sociaal contact met soortgenoten dan ook van cruciaal belang.

Tip: het artikel ‘Vriendschap tussen paarden‘ is zeker een aanrader en bevat bovendien meerdere tips & tricks.

2014 is volgens de Chinese astrologie het jaar van het paard. Laten we hier gezamenlijk het jaar van ‘paarden (mv.)’ van maken!

Maak direct een afspraak

Verder lezen bij Nieuws & Info

Tekst: Marloes Kruiper. Gepubliceerd op Dierennieuws op 18 juni 2014.