Ruwvoer / Krachtvoer Paarden, veel vezels, of juist veel zetmeel?

Wat is beter voor een paard met gemiddelde training? Dierpraktijk Beest | Natuurgeneeskunde voor dieren, publiceerde reeds enkele artikelen over de voedingsbehoeften van paarden.

Maar hoe zit het met paarden die een regelmatig getraind worden? Hebben deze paarden genoeg aan hooi? Of zijn deze beter af met een dieet dat voornamelijk bestaat uit brok? Eventueel aangevuld met hooi? Je leest het hier…

Wetenschappelijk Onderzoek naar Voeding van Paarden

Een wetenschappelijk onderzoek naar de link tussen het dieet van paarden en hun gedrag (Dr. J. Murray, Edinburgh University; L. Bulmer, Glasgow University en S.McBride, Cambridge University). Setting van het onderzoek waren volwassen paarden die vijf dagen per week in training stonden (springen en dressuur). De studie is afgenomen tijdens de winterperiode. Verstandig, dan is het meteen uitgesloten dat de hoeveelheid gras niet interfereert. De paarden werden in twee groepen gesplitst. Waarbij ze evenveel energie binnenkregen, de ene groep door middel van hooi, de andere op basis van krachtvoer.

Hoeveel hooi heeft een paard nodigDe hoeveelheid hooi per kg. lichaamsgewicht kwam al eerder ter sprake. Eveneens werd het gebruik van slowfeeders onder de loep genomen. Een artikel over verveling bij paarden besprak tevens de voordelen van ruwvoer.
Lees hier meer:
Hoeveel hooi heeft mijn paard nodig?
Slowfeeders onder de loep.
– Voordelen van Ruwvoer

Hooi of Brok? Ruwvoer of Krachtvoer?

De ene groep kreeg vezelrijk voer, met daarnaast 2 procent van het voerniveau bestaande uit krachtvoer. De andere groep kreeg een krachtvoer (in dit geval muesli) met een zetmeel gehalte van 22 procent. Uitgangspunt was beide groepen kunnen evenveel energie uit het rantsoen halen, krijgen dezelfde training. Dus ruwvoer en krachtvoer paarden. Alleen het soort energie verschilt (hooi of krachtvoer). Na een maand werden de voerschema’s omgedraaid.

Voedingsadvies Krachtvoer PaardenVoerdingsadvies voor Paarden

 

 

 

 

 

 

 

Invloed van Hooi en Brok | Gedrag van het Paard

Het gedrag werd gemeten tijdens dit onderzoek door de paarden uit beide groepen kennis te laten maken met nieuwe situaties. Zoals een andere omgeving, andere harnachement, ander (spring)materiaal tijdens het rijden. De hartsslag werd tevens gemeten om het stress leven te kunnen monitoren tijdens deze testsen.

Dierpraktijk Beest publiceerde eerder een interessant artikel over Hartslag / Heart rate.
Dit lees je hier: Hartslag bij het paard.

Waar haalt een paard energie vandaan? | Krachtvoer Paarden

Het onderzoek toont aan dat over het geheel genomen paarden een hogere hartslag hebben en meer stress ervaren , blootgesteld aan nieuwe situaties, wanneer hun dieet is gebaseerd op krachtvoer vergeleken met ruwvoer. Dit suggereert dat een koolhydraatrijk dieet, in tegenstelling tot mensen, niet per se gunstig is voor paarden. Het is levert energie, maar de vraag is of dit de gewenste oftewel ideale bron is?

Paard Ruwvoer Krachtvoer Voedingsadvies NatuurgeneeskundeHoog percentage aan vezels zijn belangrijker voor paarden, ook degenen die in training staan, dan hoge gehalten aan zetmeel, suikers en koolhydraten.
Het voeren hoge zetmeel / koolhydraat rantsoenen aan paarden in de vorm van krachtvoer en beperkte toegang tot ruwvoer stamt uit de middeleeuwen.

Conclusie | Krachtvoer of Hooi

Krachtvoer kan de reactiviteit van je paard overdrijven. Wij zijn het dan ook volledig met Dr. J. Murray eens wanneer ze zegt dat “ het goed is voor onze beroepsgroep en paardeneigenaren / ruiters dat er bewijs is dat paarden overdreven reageren” wanneer hun dieet bestaat uit krachtvoer. “En paarden die tot gemiddeld bewegen het beter doen op ruwvoer”. Desnoods aangevuld met maximaal een procent van de voerbehoefte aan krachtvoer.

Vuistregel krachtvoer paardenVuistregel Krachtvoer Paarden:

Aanbevolen hoeveelheid krachtvoer per dag | maximaal 1 gram krachtvoer per kg. lichaamsgewicht per dag.
Voorbeeld: een paard van 650 kg. krijgt maximal 650 gram, dus 0,65 kg. krachtvoer per dag.

Voor de berekening van de hoeveelheid ruwvoer lees je hier verder:
Ranstoen berekenen paard | ruwvoer

Dit resultaat lag in de lijn der verwachting en komt overeen met eerder gepubliceerde artikelen van Dierpraktijk Beest. Namelijk, energie kan beter gehaald worden door hoogwaardig vezelrijk ruwvoer te verstrekken. Behalve voor de fysieke gezondheid van je paard (zie eerdere artikelen) is je paard ook mentaal gebalanceerder. Daarnaast is het bewezen dat het voeren van paarden gebaseerd op krachtvoer risico’s met zich meebrengt, denk aan maandagziekte, koliek, hoefbevangenheid, insuline resistentie. Maar ook stereotype gedrag, maagzweren worden steeds meer geassocieerd met verhoogde stress levels. Onder andere dus door het voeren van krachtvoer. Lees meer bij onze voorgaande artikelen!

Behoefte aan een voedingsadvies op maat? Maar dan een afspraak.

Maak direct een afspraak

Verder lezen bij Nieuws & Info