Interview met Mieke en Marloes van Holistische Dierpraktijk Beest.

Dierpraktijk Beest
We zouden het leuk vinden als je dit artikel deelt met je mede-dierengek op Facebook & Co.  

GRAVE – Twee tevreden vrouwen stappen uit de auto in de Papengang in Grave. Modder nog aan de schoenen. Terug van een bezoek aan een ziek paard. Marloes Kruiper, gediplomeerd Veterinair Natuurgeneeskundige en Mieke Ament, Natuurgeneeskundig Diertherapeut. Beiden zeer begaan met het welzijn van huisdieren. “We krijgen vooral huisdieren als katten en honden in onze praktijk. Paarden bezoeken we ter plekke”, zegt Mieke. Marloes zorgt voor de koffie en een lang en liefdevol gesprek over het wel en wee van onze huisdieren kan beginnen.

Marloes: ‘Het vreemde is dat mensen vaak denken dat natuurgeneeskunde bij mens en dier iets nieuws is. In werkelijkheid is het al eeuwen oud. Het uitgangsprincipe is het zelfgenezend vermogen van een dier. In onze praktijk onderzoeken we dieren vanuit een holistisch perspectief. Klinkt moeilijk, maar is eigenlijk logisch: we onderzoeken een dier in zijn/haar totaliteit. We nemen, naast de hulpvraag, ook andere dingen mee die belangrijk zijn. We willen het medisch verleden kennen, alles over de voeding horen, luisteren naar de huisvesting en de bewegingsaspecten, zodat we een totaalbeeld van een dier krijgen. Dan kijken we naar de samenhang tussen de afzonderlijke klachten en het ontstaan daarvan. Maar we kijken niet alleen naar het fysieke deel. We betrekken in ons onderzoek ook mentale en energetische aspecten”

Dierpraktijk Beest natuurgeneeskunde voor dieren interview Arenalokaal Grave

Natuurgeneeskunde ís de basis, niet het alternatief.  

Mieke vult aan: ‘We beschouwen het als de voornaamste taak van onze Dierpraktijk BEEST om de omstandigheden voor een dier gunstig te maken, zodat de natuurlijke krachten in het lichaam hun werk kunnen doen. We hebben daarvoor een combinatie van maatregelen en middelen tot onze beschikking, specifiek gericht op de situatie van het dier. Denk aan klachten en problemen als allergieën, angst, bewegingsproblemen, blaasgruis, chronische klachten, diarree, eetproblemen, gedragsproblemen, hormonale klachten, huidklachten, littekens, onzindelijkheid, ouderdomsklachten, overgewicht en verveling. Maar je kunt bij ons ook terecht voor informatie over huisvesting, training, sterilisatie en castratie, vaccinatie, voeding, weidebeheer en wormbestrijding.

Marloes komt oorspronkelijk uit Vogelenzang, deed het VO in Heemstede en werd veterinair geneeskundige. Ze woont sinds 12 jaar in Grave en haar paard kwam op stal bij Mieke in Alverna. Mieke is geboren Nijmeegse, vond school niet echt haar ding, maar door haar liefde en passie voor dieren werd ze veterinair diertherapeut. Marloes: ‘Door mijn paard en onze gezamenlijke passie voor dieren vonden we elkaar. Ik ging wat helpen in het paardenpension van Mieke en sinds tien jaar hebben we samen Dierpraktijk BEEST in Grave. De baasjes van onze cliënten komen uit heel Nederland en een deel van België. We adverteren niet, maar de mond-tot-mond-reclame doet het goed. En dat doet ook ons goed, want we doen ons werk met een enorm plezier. Een dier beter maken, blij en gezond maken, zodat we het niet meer terugzien. Als er handelingen moeten volgen als snijden of opereren, dan sturen we baasje en dier door naar een dierenarts. Als we geneesmiddelen voorschrijven dan zijn dat natuurgeneeskundige middelen. De meeste daarvan kun je vinden bij De Kastanje in de Rogstraat. Omdat we lang niet alle therapieën kunnen bespreken, geven we een voorbeeld van onze werkwijze”.

Biologische Honingzalf
#Biologisch #Geschikt voor Mens & Dier

‘Waar we nogal eens mee te maken krijgen, is ongewenst gedrag van onze huisdieren”, vertelt Mieke. “Gedrag bestaat uit alle handelingen die een dier verricht. Gedrag is diersoort-specifiek. Probleemgedrag is niet hetzelfde als abnormaal gedrag. Abnormaal gedrag is atypisch gedrag, dat wil zeggen, gedrag dat niet typerend is voor de diersoort. Probleemgedrag is dus eigenlijk niet meer dan normaal gedrag dat wordt ervaren als storend. Het is veelal een probleem voor de eigenaar, niet per se voor het dier zelf. Denk aan blaffende honden, sproeiende katten en dominante paarden. Met deze kennis in het achterhoofd zoeken wij naar oplossingen voor ongewenst gedrag. En geven advies op maat. Preventief, door te werken aan een goede relatie, zodat problemen worden voorkomen. Maar ook curatief, als reeds problemen zijn ontstaan.

Als Dierpraktijk BEEST streven we ernaar de motivatie van bepaalde gedragingen te achterhalen en stellen in overleg een haalbaar trainingsplan op. We werken bij gedragsproblemen onder andere met Bach Bloesemtherapie. Die werkt door middel van het aanbrengen van trilling, om balans te herstellen. Bachtherapie gaat niet uit van fysieke symptomen, maar van de disharmonie in de psychische toestand. Het in balans houden of in balans terugbrengen van de emotie en de ziel zijn de belangrijkste uitgangspunten”.

Dit is een voorbeeld van één van de voorkomende klachten. Zo is er een Arena vol te schrijven met voorbeelden van lichamelijke en psychische problemen bij huisdieren en paarden.

Verder lezen bij Nieuws & Info