Ondernemer van de Dag

Marloes Kruiper van Dierpraktijk Beest uit Grave.

Samen met Mieke Ament is Marloes Kruiper eigenaar van Dierpraktijk Beest. Ze runnen een natuurgeneeskundige praktijk voor dieren.

Natuurgeneeskundig Therapeut voor DierenWie ben ik?

Ik ben Marloes Kruiper, 32 jaar, geboren in Harderwijk. Ik heb op meerdere plaatsen gewoond door heel Nederland. Gestudeerd in Nederland, maar ook in België, Duitsland en Engeland. Mijn jeugd heb ik toch wel doorgebracht in Vogelenzang (gemeente Bloemendaal).
Inmiddels woon ik alweer enkele jaren in het prachtige Grave, waar ik werk als Veterinair Natuurgeneeskundige bij Dierpraktijk Beest.

Het meeste geleerd…

Het meest heb ik geleerd in de dagelijkse omgang met dieren, op een stoeterij in Duitsland, tijdens mijn opleidingen en op een pensionstal voor paarden. Dagelijks blijf ik ervaring opdoen in de praktijk. Maar uiteraard ook tijdens bijscholingen, cursussen en workshops. Ik vind het leuk om te leren en mijn kennis uit te breiden.

Belangrijkste inspiratiebron?

Geneeskunde, liefde en passie voor dieren en de natuur. Mijn opa en ooms weten alles van planten. Mijn andere opa was een boerenzoon, met grote liefde voor paarden. Ik ben een product van beiden. Ik denk dat ik 6 was toen mijn vader en ik bij zonsopgang met de boswachter meegingen de duinen in, prachtige verhalen over elk dier, elke boom en plant. Vroeger wilde ik dierenarts worden, of indiaan. Inmiddels ben ik een soort combinatie van beiden. Ik genees dieren, maar dan met behulp van de natuur.

Natuurgeneeskunde paard, natuurgeneeskunde hond, natuurgeneeskunde katBedrijf CV

Dierpraktijk Beest is gevestigd in Grave, sinds 2013. Team Beest bestaat uit twee veterinair natuurgeneeskundigen, Mieke Ament en ikzelf. Wij geven advies bij gezond- en gedragsproblemen van (huis)dieren. Tevens verzorgen wij lezingen, gezondheidscontroles, mestonderzoek van paarden en begeleiden wij mensen met de aan-/verkoop van een dier. Dit jaar zijn we gestart met het aanbieden van workshops en cursussen.

Waarom bent u met het bedrijf gestart?

Hoewel natuurgeneeswijzen eeuwenoud zijn, heeft in het verleden het vertrouwen plaatsgemaakt voor het geloof. Kruidenvrouwen waren immers heidenen, Hedendaags spelen zowel het gemak van de massa-industrie en economische belangen een grote rol. Maar mensen worden steeds bewuster, lezen meer, weten meer. Veel mensen zijn bekend met de effecten van omgeving, straling, voedsel. Men wil zelf gezond leven en gunt dit zijn dier ook. Het bewustzijn neemt toe. Eigenlijk wil men terug naar de basis. Zelfstandig denken en lange termijn denken zijn in opmars. En dit is ook ‘natuurlijk’. Dierpraktijk Beest is ontstaan uit pure passie. Dieren gezond maken, gezond houden en ondersteunen met behulp van de natuur. Terug naar de basis, maar met de kennis van nu, dieren als individu kunnen behandelen en helpen.

Hoe komt u aan uw klanten?

Wij adverteren niet. We hebben er bewust voor gekozen om geen agressieve marketing toe te passen. Omdat we geen reclame maken zijn we afhankelijk van mond-tot-mond reclame. Zo hebben we een tevreden kern opgebouwd. Iedere tevreden klant betekent positieve feedback. In ons vakgebied is het een vereiste dat mensen openstaan voor natuurgeneeskunde, anders heeft het geen zin. Dierpraktijk Beest schrijft geen pilletje voor, wij geven altijd maatregelen en enkel indien nodig middelen mee. Dit vereist een zekere inzet van de eigenaar. De mensen die ons benaderen houden van hun dieren, zijn bereidt hier energie in te steken.

Marloes Kruiper Dierpraktijk Beest Voeding Paard

Wat is uw meest succesvolle dienst en waarom?

Het totaalpakket. Dierpraktijk Beest onderzoekt uw dier vanuit een holistisch perspectief. Dit betekent dat een dier in zijn/ haar totaliteit wordt bekeken. Zo worden naast de hulpvraag onder andere het medisch verleden, voeding, huisvesting en bewegingsaspecten meegenomen. Dierpraktijk Beest betrekt naast het gebruikelijke fysieke aspect ook mentale en energetische aspecten. Op deze manier ontstaat een compleet beeld van uw dier, de samenhang tussen afzonderlijke klachten en het ontstaan van de klacht(en). Met als resultaat dat iedere behandeling op de individuele patiënt is afgestemd.

 

Wat is uw laatste grote investering geweest?

Ik investeer met name in tijd. Dierpraktijk Beest besteedt tijd en aandacht aan iedere patiënt. Een consult duurt dan ook gemiddeld een uur. Dit is exclusief inlezen en het rapport uittikken. Vaak komen er nog enkele vragen en een vervolgconsult bij. Gemiddeld zijn we 3 uur bezig per consult. Als wij onze tijd in uurloon zouden moeten vertalen is dit de grootste investering. Maar dat is een keuze, wij werken vanuit ons hart. En passie is volgens mij niet uit te drukken in geld.

Wat is uw laatste grote succes geweest?

Ieder dier dat baat heeft bij een behandeling is voor mij een succes. Tot nu toe krijgen we enkel enthousiaste reacties. Behalve de consulten probeer is een steentje bij te dragen aan de kennis. Als freelance columnist schrijf ik artikelen die worden gepubliceerd op dierenwebsites en in magazines. Verder is Dierpraktijk Beest lid van I.S.A.P. (International Society for Animal Practitioners), waarvan ik sinds enkele jaren ook ambassadeur van Nederland ben.  Dat is fijn, inspirerend en motiverend.

En tegenvaller?

Soms zijn dieren ongeneeslijk ziek, dan kunnen wij enkel ondersteunen. Dit is enerzijds frustrerend, aan de andere kant ook mooi. Wij maken het leven van dat dier toch dragelijker.

Hoe kijkt u tegen de toekomst aan?

Ik zie de toekomst rooskleurig tegemoet. Ik ben enthousiast, maar ook kritisch. Een perfectionist. Liever vijftig 100% tevreden klanten, dan 100 klanten die niet 100% tevreden zijn.

Voor welke onderneming heeft u bewondering?

Voor iedere vakman/vrouw die gedreven wordt door liefde, door passie. Kennis heeft van zaken en bovendien kwaliteit levert.

Heeft u nog een tip voor andere ondernemers?

Voor mij geldt: “Kennis, Kwaliteit & Passie”, dat is dan ook niet zomaar de slogan van Dierpraktijk Beest. Volgt je hart, maar wees reëel en kritisch. Lever enkel kwaliteit.

Gepubliceerd in: WIJ NEDERLAND. Simons, J. (2015) “ONDERNEMER VAN DE DAG: Marloes Kruiper van Dierpraktijk Beest uit Grave”, Wij Nederland. www.wijbrabant.nl/nieuws-overzicht/marloes-kruiper-van-dierpraktijk-beest-uit-grave [8 april 2015]