De huidige huishond stamt naar alle waarschijnlijkheid af van de Aziatische wolf, als je naar een Chihuahua kijkt is dit bijna niet meer voor te stellen!  Het ‘ombouwen’ van wolf naar schoothond is een langdurig proces geweest.

Evolutie & Domesticatie

Circa 31.700 jaar geleden zijn mensen begonnen met het domesticeren van honden. Het is aannemelijk dat wolven restanten van eten bij de hutten weghaalden. De minder angstige wolven zijn uiteindelijk degenen die gedomesticeerd zijn. De eerste selectie is dus eigenlijk een resultaat van de Wolfhond zelf.

Evolutie, Domesticatie en Gedrag Hond

Hierna is de mens gaan selecteren.
In eerste instantie selectie op functionaliteit.

  • De jacht was een belangrijk aspect,
  • maar ook het schoonhouden van ruimten,
  • hoeden van vee,
  • en verdediging van de mens.

Een deel van de wolfeigenschappen is hierdoor afgezwakt.
Zo bezitten wolven over:

  • een beter reukvermogen,
  • een beter gehoor,
  • 20 tot 30% meer herseninhoud,
  • en zijn wolven sterker.

Tegelijkertijd zijn andere eigenschappen van de wolf juist uitvergroot. Selectie van de ouderdieren op uiterlijk en bovenstaande eigenschappen hebben geleid tot  verschillende rassen. Met als eerste resultaat de Windhond, uit Egypte.

Aangeleerd Gedrag

Honden zijn nestblijvers, dit betekend dat ze veel aangeleerd gedrag bezitten. Dit is ook terug te zien in de communicatie, de taal van deze roedeldieren is uiterst gedetailleerd. Hoewel… wolven beschikken over wel 60 verschillende uitdrukkingen in de mimiek, sommige gezelschapshonden houden het bij 6 gezichtsuitdrukkingen. Dit heeft gevolgen voor de communicatie. Normaal gesproken is de communicatie tussen honden er op gericht conflicten te voorkomen. Wolven begrijpen elkaar, bij moderne hondenrassen gaat dit soms mis. Hoe kan dit ook anders? De een heeft van nature een hoge, dreigende (Akita) staart, bij de ander lijken de haren altijd overeind te staan (Rhodesian Ridgeback). Erg verwarrend!

Dominantie bij de Hond

Sociaal contact is erg belangrijk. Er zijn verschillende opleidingsinstituten om je hond te trainen. Van pyppytraining tot zoekwerk. Welke methode bij je past is een kwestie van inlezen, een proefles meedraaien en vooral logisch nadenken. En houdt in je achterhoofd dat honden willen samenwerken, niet tegenwerken. Een grote misvatting is dat honden vaak als dominant worden bestempeld. Net zoals paarden overigens. Dominante honden bestaan niet! Wel zelfverzekerde honden die dominant reageren bij interactie met soortgenoten. Dat is de crux: interactie & soortgenoten.

Voeding van de moderne Hond

Honden, geen wolf meer, wat eten ze? Zodra je naar voeding van de hond gaat kijken wordt het een kort door de bocht verhaal, maar wel bruikbaar. Het uitgangspunt is namelijk de wolf.

Meer lezen over voeding van de hond? Dit kunt u hier.

 

Maak direct een afspraak

Verder lezen bij Nieuws & Info