Honden kunnen snel oververhit raken wanneer het buiten warm is, maar wist je dat ook paarden kans lopen op oververhitting? Dierpraktijk Beest geeft tips om oververhitting bij je paard te voorkomen.

Van honden is het algemeen bekend dat verblijf in een auto gevaarlijk is worden wanneer het buiten warm is. Zelfs enkele minuten. Helaas gebeurt  dit soms toch, wanneer baasjes denken dat dit wel even kan. Met de nodige ingetikte autoruiten en honden in shock als resultaat. Oververhitting leidt tot dehydratie en stollen van eiwitten in het lichaam, soms met de dood tot gevolg. Waar dit bij honden wel bekend is, wordt hier bij paarden minder rekening mee gehouden. Paarden kunnen via hun huid warmte afgeven door te zweten, maar dit heeft grenzen. Daarom enkele tips om het deze zomer ook voor paarden dragelijk te maken.

Een paard heeft relatief weinig huidoppervlak om warmte af te voeren. Oververhitting ligt zelfs in het Nederlandse klimaat op de loer. Juist omdat de luchtvochtigheid in Nederland vaak hoog is, hetgeen het proces om warmte kwijt te raken belemmert. Door middel van zweten koelt het paard af. Hitte in combinatie met een hoge luchtvochtigheid zorgen ervoor dat het zweet in straaltjes van het paard afloopt. Zonder te verdampen en zodoende het lichaam te koelen. Het paard koelt dus amper af. Tijdens dit proces verliest het niet alleen water, wat kan oplopen tot wel 12 liter per dag, maar ook zout en elektrolyten. De hoeveelheden en samenstelling van deze elektrolyten verschillen per paard. Het is daarom zeker niet aan te bevelen zomaar een elektrolytenmix als supplement te verstrekken! Een simpel zoutblok in de wei/ stal is om deze reden een must have om de tekorten weer aan te vullen.
paarden hitte

Tips tegen oververhitting

Paarden verliezen hitte (in mindere mate) via hun hoeven. Net zoals bij honden is het af te raden op hete dagen over het asfalt te gaan rijden en/of mennen.  Creëer een plas/poeltje in de wei, of gooi de drinkbak regelmatig om, zodat paarden de kans hebben even in het water te staan. Het plaatsen van een sproeier is een goede opties, daar kunnen de (dappere) paarden lekker onder gaan staan.

Nu we het toch over water hebben… Hoeveel drinkt een paard eigenlijk? Tijdens warme dagen loopt dit op tot 60 liter per dag. Wanneer paarden beschikken tot automatische drinkbakken of een drinkton voorzien van een vlotter zullen zich niet snel problemen voordoen. Controleer deze echter dagelijks! En als je er toch staat, kiep ‘m om (voor de hoeven) en maak de bak schoon. Algen groeien snel in de zomer!  Wanneer er geen automatische drinkbakken zijn is het echt zaak enkele keren per dag water bij te vullen en regelmatig te verversen.

Schaduw

Creëer een schaduwplek in de wei. Indien dit niet mogelijk is, haal de paarden dan tijdens de heetste uren van de dag naar binnen en laat ze ’s nachts buiten. Wanneer je zonnebrandcrème gebruikt, heeft minimaal factor 50 de voorkeur, zonder parfums.

Deze lijst is oneindig, maar de belangrijkste punten zijn aan bod gekomen. Nu maar hopen op een lekkere zomer! Als afsluiter: pas op met arbeid tijdens warme periodes. Zo voorkom je oververhitting. Echt gevaarlijk wordt het wanneer het 28° Celsius is bij een luchtvochtigheid van 70 procent. Rij dus ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat als het afgekoeld is. Dus niet midden op de dag een intensieve dressuur-  of springtraining.

 

Maak direct een afspraak

Verder lezen bij Nieuws & Info

Tekst: Marloes Kruiper. Gepubliceerd op Dierennieuws op 18 juni 2014.