In ons artikel: “ Summertime | oververhitting paarden” stonden al enkele tips om oververhitting tegen te gaan en is inmiddels door meer dan 38.500 mensen gelezen! Tijd dus voor deel II” wetenschappelijk bewijs dat paarden zelfs bij gemiddelde prestatie veel sneller oververhitten dan de mens”.

Pas dus op bij het trainen van paarden op zomerse dagen. Ook bij zwoele zomeravonden. Een Canadese studie heeft bewezen wat voor iedere paardenliefhebber al duidelijk was…

hitte paarden

Paarden sneller oververhit

Paarden raken veel sneller oververhit bij gemiddelde werkzaamheden dan mensen. Pas op dus tijdens een hittegolf! Paarden zijn gevoeliger voor de gevolgen van “Hittestress”. Een matige training, dus niet te arbeidsintensief, van zo’n 18 minuten bij warm en vochtig weer, kan al voldoende zijn om de lichaamstemperatuur van een paard tot gevaarlijke hoogte te laten stijgen.

Normaliter wordt verhoging een lichaamstemperatuur boven de 38,5 gezien als verhoging. In de reguliere geneeskunde worden dan veelal ontstekingremmers of antibiotica ingezet (preventief…). In onze ogen geldt: “voorkomen is beter dan genezen”.

Bij de mens duurt dit 3 tot 10 keer zo lang! Paarden ervaren hitte intensiever.  De gevolgen hiervan kunnen verschillen.

Zodra de lichaamstemperatuur van de normale 37,4 tot 38 graden Celsius stijgt tot 41 graden, is deze binnen in de spieren gestegen tot 43 graden. Aldus Prof. M.  Lindinger, Veterinair en Sportgeneeskundige aan de Universiteit van Guelph (Canada).

Verlaagde bloeddruk | Koliek | Nierstoornis

Graziano sproeier zomer natuur

Bij een spiertemperatuur van 43 °C. spreekt het dan ook voor zich dat het paard hieronder lijdt. Afbraak van lichaamseigen proteïnen begint. Verlaagde bloeddruk, koliek en nierstoornissen kunnen gevolgen zijn van (langdurige) oververhitting.
Dat paarden gevoeliger zijn voor hitte ligt voor al aan het hogere aandeel ‘actieve spieren’ die gedurende de training nog meer warme genereren. Om af te koelen zweet het paard. Dit varieert van 20 liter per uur bij minimale luchtvochtigheid en extreme hitte tot 30 liter / uur bij vochtige hitte. Lang niet zo effectief dus als de mens.

Maar mijn paard zweet toch?

Ja. Maar zodra de lucht rond je paard vochtig is, kan je paard de hitte minder goed kwijt. Om het paardenlichaam vormt zich als het ware een warmtescherm. De hitte kan dus nergens meer heen. Voor een paard kan dit gevaarlijk zijn omdat het zonder effectieve koeling slechts 25 tot 30%  van zijn  / haar zweet kan  ‘benutten’.

“ Ter vergelijking: Bij de mens ligt deze waarde rond de 50%. Aanzienlijk hoger dus.”

Enkele tips om oververhitting bij paarden tegen te gaan lees je hier.

 

Maak direct een afspraak

Verder lezen bij Nieuws & Info