Wist je dat paaseieren gevaarlijk zijn voor uw huisdier? Alle chocolade kan giftig zijn voor je hond of kat. Vrolijk Pasen….
Aankomend weekend is het Pasen, gezellig ontbijten en paaseieren zoeken. Welke ouder verstopt er geen paaseieren, het zoeken is zo leuk voor de kinderen. Maar ook voor je hond… Rond Pasen en kerst vindt het hoogste cijfer chocolade vergiftigingen plaats bij honden en katten. Hoewel sommige honden wel vaker chocolade eten zonder klachten kan chocolade giftig zijn voor uw hond (of kat).
Chocolade kan giftig zijn voor honden en katten
Honden en katten kunnen niet tegen chocolade. Maar waarom niet? Chocolade bevat de stof ‘theobromine’. Voor ons als mens stimulerend en activerend. Maar theobromine heeft ook een irriterende werking binnen ons lichaam. Bij honden en katten is deze irriterende werking vele malen groter.
Honden hebben de neiging om van alles (waaronder dus chocola) op te eten, katten zul je niet snel veel chocola zien eten. Bij veterinaire vergiftigingscentra over de hele wereld is het beeld dan ook dat er bijna nooit katten problemen hebben met chocolade maar bij honden staat chocola wel in de top 10 van vergiftigingen!
Theobromine komt terecht in de lever en nieren. Dit zorgt voor een acute vergiftiging. Zo ernstig dat een hartstilstand het gevolg kan zijn. Dit gebeurd niet altijd direct na het eten van chocolade. Soms gaat hier enige tijd overheen. Theobromine blijft ongeveer 7 uur in het lichaam aanwezig voor het wordt afgebroken. Daarna circuleert het nog zo’n 20 uur in het bloed. Zo kan je hond / kat gedurende twee dagen last hebben van klachten voordat hij / zij bezwijkt. Andere dieren worden enkel ziek.
Symptomen Chocolade vergiftiging
Hoe herken je nou een chocolade vergiftiging? Over het algemeen treden de symptomen enkele uren na het eten van chocolade op. Vaak worden dieren misselijk en hebben last van buikpijn. Ze gaan hijgen en soms zelfs braken of krijgen diarree. Ook worden ze nerveus en onrustig, in ernstige gevallen zal je hond of kat gaan trillen of zelfs een epileptische aanval krijgen. Tevens valt het veelal op dat je dier opeens heel veel dorst heeft en dus veel water drinkt.
De hartslag is bij een chocolade vergiftiging verhoogd. Honden kunnen overlijden aan een acute hartstilstand.
Wanneer wordt het gevaarlijk?
Altijd! Uiteraard zijn is uitzonderlijke dieren die niet overlijden na het eten van chocolade, soms zelfs niet ziek worden. Maar in de regel kan gezegd worden dat chocolade altijd gevaarlijk is voor honden en katten.
Dit hangt af van het soort chocolade (melk of puur) en het dier zelfs. In principe is chocolade altijd gevaarlijk. Wel is het zo dat pure chocolade meer theobromine bevat dan melkchocolade. Een chocoladereep (puur) van 200 gram is genoeg om een volwassen labrador te doden. In het geval van een chocoladeallergie kan 10 gram al fataal zijn.
Wat te doen als mijn hond chocolade heeft gegeten?
Er is geen antidoot (antigif) bekend tegen theobromine. Gelukkig is het niet altijd te laat. Er zijn nog mogelijkheden om je dier te redden als hij/ zij chocolade heeft gegeten. De enige oplossing voor een theobrominevergiftiging is het spoelen van de maag voordat een dodelijke dosis in het lichaam is opgenomen; er bestaat namelijk geen tegengif tegen deze stof die bij honden de hartspieren verlamt. Vroeger werd soms geadviseerd om een hond zout in te geven. Hierop gaat een hond vaak wel braken maar er zijn inmiddels al meerdere gevallen beschreven van “zoutvergiftiging” door deze handelswijze. Dit is dus geen optie. Wij gebruiken actieve kool in homeopathische vorm. Indien je thuis Norit hebt staan, is dit een goede optie.
Soms is het noodzaak de maag te laten spoelen, maar dit is enkel mogelijk voordat de hartritmestoornissen worden gediagnosticeerd.