HET GENIALE MIDDEL TIJDENS DE ‘NEDERLANDSE PADDOCK PERIODE’ VAN PAARDEN.
We zouden het leuk vinden als je dit artikel deelt met je mede-paardengek op Facebook en co. Hoeft niet, maar mag best 😉
Linum usitatissimum, oftewel vlas, wordt al eeuwenlang gebruikt voor meerdere doeleinden. Beter bekend als lijnzaad en lijnzaadolie. Vlas is een eenjarige plant, wordt 1,5 meter hoog, met aan de bovenzijde lichtblauwe bloemetjes. Een van de therapieën die Dierpraktijk Beest inzet is Fytotherapie (kruidenleer). In de kruidenleer worden aan kernmerken van een plant eigenschappen van de werking afgelezen. Zo is de stengel van vlas taai en soepel, buigzaam, maar breekt niet. Hetgeen duidt op een soepel makende werking, losmaken van verhardingen en oude patronen. De bloemen bloeien maar 1 dag! Waarbij de kleur wit staat voor ontstekingsremmend en harmoniserend, het blauw voor verzachtend en koortswerend.
Geneeskrachtig spelen enkel de zaden een rol, daarom heet het geen ‘vlaskruid” of “lijnkruid”, maar “lijnzaad”.
Dierpraktijk Beest past biologische Semen lini toe als voedermiddel en geneesmiddel.
Lijnzaad bevat eiwit, olie en vezels. Maar belangrijker nog, het is rijk aan slijmstoffen en vetzuren omega 3 (55%), omega 6 (17%) en omega 9 (20%).
Lijnzaad(olie) is bij de meeste paardeneigenaren bekend door zijn bevorderlijke werking tijdens de rui. Maar er is meer!
Zand(koliek) & Maagzweren
Voor deze vervelende aandoeningen zijn meerdere middelen op de markt, bijvoorbeeld ‘Zand Weg’. Er zijn meerdere planten en kruiden die veel slijmstoffen bevatten. Zo heeft Semen psyllii (vlozaad van weegbree) door zijn hoge slijmstof en vezelgehalte een positieve werking bij zowel verstopping als diarree.
Onze ervaring is dat de natuur zelf prachtige fytotherapeutische producten aanbiedt die minstens net zo goed, dan niet beter, werken. Lijnzaad bevat zoals hierboven beschreven veel slijmstoffen. Deze slijmstoffen hebben een verzachtende werking op de slijmvliezen van een dier (en mens). Slijmstoffen voeren overtollig slijm af, maken verhardingen zacht, omhullen bacteriën en schadelijke stoffen en voeren deze af (zand in darmen).
Bovendien herstellen slijmstoffen de slijmvliezen, zowel van de darmen alswel de maag. Een bijzonder middel bij maagzweren, maar dus ook als je paard ooit een worminfectie heeft gehad. De slijmstoffen in lijnzaad oefenen door hun zwel- en glijvermogen een mechanisch niet prikkelende, laxerende werking uit.
Met andere woorden: lijnzaad voert af, zonder het darmslijmvlies te irriteren.
Influenza & Rhinopneumonie
Influenza is een verzamelnaam voor verschillende typen van een virus. Dit veroorzaakt griep en een luchtweginfectie. Alle paarden kunnen het krijgen, een algemene misvatting is dat alleen jonge en oude paarden meer risico lopen. De ervaring van Dierpraktijk Beest is dat juist paarden die stress ervaren vatbaarder zijn. In dit artikel is het niet haalbaar om dieper in te gaan op oorzaken en gevolgen van stress, van belang is dat over het algemeen paarden met verminderde weerstand vatbaar zijn. In Nederland is het gebruikelijk dat paarden die op wedstrijd gaan jaarlijks worden ingeënt tegen influenza. Soms wordt dit zelfs elk halfjaar gedaan. Volgens recent wetenschappelijk onderzoek is deze methode achterhaald. De meningen zijn verveeld: de een zegt 1 keer per 3 jaar enten is voldoende, de ander beweert dat enten tegen influenza überhaupt geen zin heeft omdat het virus snel muteert. Wij adviseren de weerstand van uw paard optimaal te krijgen en houden. Uiteraard door veel sociaal contact, veel ruwvoer en dagelijkse weide/paddock gang in vaste groepen.
Lijnzaad kan ingezet worden om de weerstand te verhogen. De hoge gehalten aan onverzadigde vetzuren (linolzuur, linoleenzuur, omega 3,6 en 9) en Vitamine E zijn de perfecte combinatie tegen griep. Lijnzaad kan om dezelfde redenen goed ingezet worden om de weerstand op te peppen tijdens een rhinopneumonie uitbraak. In diverse voedermengsels wordt hiervan gebruik gemaakt, vaak worden echter zulke kleine hoeveelheden toegevoegd zodat de werking minimaal is.
Lijnzaad: enkele tips
Lijnzaad kan op diverse manieren ingezet worden. Wij raden af om gebroken lijnzaad te gebruiken, omdat dit kan gaan fermenteren. Hierdoor wordt cyanide (blauwzuurgas) gevormd, wat buikkramp tot gevolg heeft. Om dezelfde rede dient lijnzaad niet vers gevoerd te worden!
De ervaring van Dierpraktijk Beest is dat de veiligste en efficiëntste manier is door middel van een decoct. Ongebroken lijnzaad in koud water aan de kook brengen en ca. 20 minuten laten sudderen. Er ontstaat een ‘snotterig’ papje, de slijmstoffen zijn direct herkenbaar! Gedurende 10 á 14 dagen ’s ochtends en ’s avonds circa 150 ml. over het voer aanbrengen. Dagelijks vers maken, omdat lijnzaad(olie) snel ranzig wordt.
Let op: een kruid dient bij een specifieke klacht te passen, maar zeker ook bij het individuele dier! Naast slijmstoffen bevatten planten (en kruiden) namelijk andere inhoudsstoffen die een negatieve werking kunnen hebben op het individu. Wij raden u daarom af om zelf te gaan ‘dokteren’, en bij klachten contact op te nemen met Dierpraktijk Beest. Lees verder onder ‘Spijsverteringsklachten & Voeding’ …