Ga dan eens wat leuke dingen doen met je hond! Lekker wandelen door het bos. Haal je hond uit die sleur, neem hem of haar mee naast de fiets, of … naast het paard.
Ideale dagindeling hond
Mijn hond (Peer) loopt de hele dag los op de zaak. Ruimte genoeg, twee andere honden om mee te spelen, muizen vangen, door de sloot te rollen. Heerlijk! Minder heerlijk als de weilanden net bemest zijn en ze komt vol trots terug. Stinkend en onder een dikke laag mest.
Veel honden hebben deze luxe niet. Uiteraard zie ik het mestrollen niet als luxe, Peer ziet dit zelf wel zo. Meer lezen over evolutie van de hond, domesticatie en natuurlijk gedrag van de hond kunt je hier: https://dierpraktijk-beest.nl/wolf-hond-evolutie-domesticatie-gedrag-voeding/ De meeste mensen werken op kantoor, de hond blijft thuis. ’s Ochtends even snel een blokje om, soms na het werk een langer rondje, ’s avonds nog snel een korte wandeling. Voor een hond niet optimaal. Verveling ligt snel op de loer.
Mensenschuw
Peer (mijn hond) is een 4 jarige teef, ‘merk’ onbekend. Ze kwam als 8 maanden oude hond uit Turkije, via SOS Straathonden. Haar moeder was vergiftigd, haar zusje en zij waren de enige twee die het overleeft hebben. Het zusje is kort nadat ik Peer adopteerde overleden. Peer is inmiddels een gezonde hond en zit lekker in haar vel. Alleen blijft ze vreemde mensen ‘vreemd’ vinden. Dus besloot ik een workshop de volgen bij Nicky Gootjes.
Van fluisteren met Paarden tot luisteren naar Honden
Gedurende mijn opleiding tot natuurgeneeskundig therapeut voor dieren heb ik 5 jaar met veel interesse gedrag hond van Nicky Gootjes gehad. Nicky Gootjes geeft sinds 35 jaar hondentrainingen en is gedragstherapeut voor honden en is eigenaresse van Gedragscentrum Samenspel in Apeldoorn. In mijn ogen is Nicky een hond, ze denkt hond en leeft hond. Een expert op gebied van honden. Wat ik bij paarden zie, voel en mijn tweede natuur is, zo ‘leest’ zij honden. Een workshop dus…
Workshop volgen met je hond
Workshop Zoeken en Speuren. Niet dat Peer hier per se aanleg voor heeft, daarnaast zijn al die mensen waarschijnlijk eng en gaat ze dus van angst ‘op slot’. Dus zonder verwachting, maar vol optimisme op pad. We hebben sporen uitgewerkt en succesvol een ‘slachtoffer’ (met heel veel brokjes en dus een stuk minder eng) gevonden. Het zoeken naar voorwerpen bleek minder interessant dan proberen een muis te vinden tussen de buizen en stenen. Voorwerpen slingeren immers op stal genoeg rond! En het sorteren (bij sorteren moet een hond uit meerdere identieke voorwerpen het voorwerp kiezen dat dezelfde geur heeft als het uitgangsvoorwerp, in ons geval: mijn geur) bleek te spannend! Acht mensen die naar je kijken, vol spanning! Veel te eng!! Thuis heb ik dit natuurlijk ook geprobeerd en blijkt Peer een natuurtalent!
Zeker een aanrader dus: de Workshop Zoeken en Speuren bij Nicky Gootjes. Een leuke start om met enkele tips het uitlaten een stuk spannender te maken! Zoals de cursist met Teckel al zei “je raakt er aan verslaafd!”. Dat is helemaal waar. Niet alleen ik, mijn hond ook!
Dierpraktijk Beest | TIP
Wij hebben al eerder een artikel gepubliceerd over ‘Verveling bij Honden’, hier vindt je enkele tips om verveling tegen te gaan. Als uw hond bijvoorbeeld dingen sloopt is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen. Gaat het om verlatingsangst of om pure verveling?
Tips om zelf iets aan verveling te doen leest u hier.
Tekst: Marloes Kruiper. Gepubliceerd op Dierennieuws op 17 september 2014.