Beste ruiter: Opstappen zonder krukje is zó 2013! De opstaphulp is “IN”!
Wie heeft dat nou nodig… een hulpje bij het opstappen? Een krukje, een opstapblok, een verstelbare beugel. Of nog erger: iemand die je paard vasthoudt en tegelijkertijd tegengewicht geeft op de andere beugel. Belachelijk! Typisch iets voor watjes, luie mensen en onkundige ruiters! Of toch niet?
Volgens mij is opstijgen met behulp van een krukje helemaal niet laf, het is juist heel slim! Als de gezondheid van je paard belangrijker is dan je imago tenminste. Toch zijn er veel mensen die de waarde van zo’n opstaphulp onderschatten. Er zijn uiteraard ook mensen die juist tegen opstaphulpen pleiten en achter opstijgen vanaf de grond staan. Wat zijn nu de voors en tegens?
Waarom geen opstaphulp?
Op een goed getraind paard moet je waar en wanneer dan ook kunnen opstappen. Mocht je na een pauze in het bos weer op willen stijgen is het inderdaad wel makkelijk als je paard stil blijft staan, en jij er in getraind bent snel en veilig op te stijgen. Na een val tijdens een buitenrit is er ook niet altijd een bankje of omgevallen boomstronk aanwezig. Het KUNNEN opstijgen is dan inderdaad een must. Mijns inziens is het niet meer dan vanzelfsprekend dat een ruiter fysiek vaardig en flexibel genoeg is om vanaf de grond soepel op te stijgen. Dit betekend echter niet dat het ZONDER opstaphulp beter is.
Waarom wel een opstaphulp?
Omdat dit behalve het zadel, de stijgbeugelriemen (de linker stijgbeugelriem zal uiteindelijk oprekken), de paardenrug spaart! Als je kijkt naar de wervelkolom van een paard wanneer iemand met of zonder opstaphulp opstapt is het snel zichtbaar: met krukje blijft de wervelkolom relatief neutraal, dis is zonder krukje niet het geval. Opstappen met opstaphulp is dus zichtbaar minder belastend voor de paardenrug. Dit is ook we logisch als je bedenkt dat de druk die uitgeoefend wordt tijdens het opstijgen vanaf de grond meer dan dubbel zo groot wordt. Bijvoorbeeld: Ik weeg 55 kg. De kracht die ontstaat als ik vanaf de grond op mijn paard (1.69m.) opstijg is minimaal 919 N (Newton), dit komt overeen met 94 kg! Hoewel dit van korte duur is hangt er in mijn geval tijdelijk meer dan 110 kg. aan een zijde van mijn paard (ruim 2 keer mijn gewicht). Een behoorlijke piekbelasting dus! Op de korte termijn is er niks aan de hand. Maar doe je dit dagelijks, altijd braaf vanaf dezelfde kant, dan creëer je gegarandeerd rugproblemen. De eenzijdige belasting treft vooral de benen en rug van het paard. Dit corrigeer je niet meer een paar lessen rechtrichten…
Het is handig om je paard stil te leren staan tijdens het opstijgen. Zo kun je gecontroleerd opstijgen, dit voorkomt ongelukken. Wanneer je paard niet direct wilt stilstaan tijdens het opstijgen, heb dan vooral geduld. Eenzijdig opstijgen kan leiden tot pijn aan de rug, opstijgen is dan niet prettig. De ruggenwervels kunnen zelfs kantelen.
Ruggenwervels van het paard
Op onze website staat een artikel over het groeiverloop van de paardenrug. Een paardenrug krijgt veel te verduren, hoe is een paardenrug opgebouwd en op welke leeftijd is de wervelkolom volgroeid? Je leest het hier.
Zo zijn de ruggenwervels van het paard pas volgroeid wanneer het paard minimaal 5,5 jaar oud is. Ontlasten wanneer dit kan is dus zeker verstandig!
Mijn advies
Gebruik die opstaphulp! Koop een keukentrapje, zoek een boomstam, een bankje, iets om de paardenrug te ontlasten. Helemaal hip! Paardrijden is een sport. Maar een paard is geen fitnesstoestel maar een dier. Daarom moet je het paardenwelzijn bewaken en dat is nou eenmaal het gebruiken van een opstaphulp. Je sportieve kunsten kun je op een andere manier showen.
Tenzij je een profi bent, die zonder enig beugelcontact in het zadel springt, gebruik een opstaphulp!
Tekst: Marloes Kruiper. Gepubliceerd op Dierennieuws op 14 augustus 2014.