Verveling bij paarden
Voor veel paarden in Nederland is 2x per dag brok, 2x per dag hooi, 2 tot 4 uur paddock- / weidegang en de overige uren op stal ‘het normale leven’.
Voor het ene paard geen probleem, voor het andere wel. ‘Hidalgo’ bouwt spanning op, ‘Ragebol’ wordt juist slomer, terwijl “Artax’ zich afzondert. Ook kribbebijten, ‘slopen’, luchtzuigen, apathie en agressie kunnen symptomen zijn van verveling. “Wat kan ik doen tegen verveling op stal?” Als Veterinair Natuurgeneeskundige wordt deze vraag me regelmatig gesteld. Ik zoek naar de beste oplossing voor het dier, binnen de huidige omstandigheden. Daarom werk ik altijd met zowel maatregelen, naast eventuele middelen.
Hoeveel brok krijgt jouw paard
Brok, muesli, speciaal voor jonge paarden, oude paarden, sportpaarden, lacterende merries, fokmerries, hengsten, IJslanders.
Je kunt het zo gek niet bedenken of het bestaat. Maar is het nodig? Altijd? Stel dat je je paard regelmatig traint… Heeft je paard dan nog wel genoeg aan hooi of gras? Of is je paard beter af met een dieet dat voornamelijk bestaat uit brok? Hoeveel brok heeft je paard dan nodig? En dien je dit aan te vullen met hooi?
Je leest het hier…
Stro, Vlas of Zaagsel
Paarden die langdurig op stal verblijven zie ik liever op stro dan vlas / zaagsel. Stro is een laagwaardig ruwvoer, omdat het weinig voedingsstoffen bevat. Maar een echte ‘vezel-knaller’. Paarden kunnen de tijd op stal doden met het knabbelen aan stro. Hierdoor wordt continu speeksel geproduceerd en een goede zuurgraad in de maag gecreëerd. Wat het risico op maagzweren verkleint. Maar de mens wil ook wat… het is nou eenmaal makkelijker mesten dat vlas en zaagsel. Maar per se gezond voor een paard? Nee, dat niet. En als een paard hebt dat zich verveelt kan het toch echt beter stro eten dan zaagsel, of nog erger vlas.
Hooinet of Slow Feeder
Net kwam de hoeveelheid brok die een paard nodig heeft al even ter sprake. Via de link bij het kopje brok kun je de hoeveelheid brok berekenden die je paard nodig heeft. Via onderstaande link lees je hoe je de hoeveelheid hooi berekent. Maar hoe geef je hooi? Los in de stal? Of als je paard op zaagsel of vlas staat via een hooinet / slowfeeder? Slowfeeders zijn een hype, steeds meer varianten verschijnen op de markt. Maar heeft het zin? Volgens de een wordt de voertijd verlengt, volgens recent onderzoek is dit overigens niet het geval. Verspilling kan ook een reden zijn. Maar let op: er kleven ook nadelen aan, die vaak over het hoofd worden gezien. Lees hier meer.
Moraal van het verhaal | Begrijp je paard
Symptoombestrijding biedt (soms) resultaat op de korte termijn. Waar ik voor pleit is verder kijken, betrek ook de mentale toestand. Waarom verveelt een paard zich? Zoek een plek waar je paard echt paard mag zijn. Minimaal 8 uur per dag naar buiten met soortgenoten. Waar je paard zichzelf kan zijn. Twee uur naar buiten is echt niet voldoende, dat betekent 22 uur in de ‘bench’. Dat doe je je hond toch ook niet aan? Is er echt geen stal in de omgeving die dit aanbiedt? Of verkies je misschien verkies jouw gemak boven dat van je paard? Soms moet je helaas zelf iets inleveren voor het geluk van je paard (zoals die binnenbak) in ruil voor een weidegang.
Hopelijk is dit artikel een aanzet tot paardvriendelijk redeneren. Waarom verveelt je paard zich? Bestrijdt niet enkel de symptomen, maar pak juist de oorzaak aan!
Ik denk dat elk paard in de basis een paard blijft en een paardwaardig leven wil. Op het moment dat een paard klachten ontwikkelt is het dan eigenlijk al te laat. Maar niet te laat om veranderingen aan te brengen.Groet Marloes Kruiper, Vet. Natuurgeneeskundige @ Dierpraktijk Beest.