Als uw kat, konijn of ander (huis)dier een abces heeft kunt u uiteraard terecht bij Dierpraktijk Beest. Het is de ervaring van Dierpraktijk Beest dat abcessen met name bij katten en konijnen regelmatig voorkomen. Abcessen kunnen overal in het lichaam voorkomen: in organen, botten, huid, tandwortels, maar ook in de grote en kleine hersenen. Lichaamsdelen met trage stofwisseling, die daarnaast lastig schoon te houden zijn, blijken voorkeursplaatsen.

Wat is een abces

De definitie van een abces is volgens de Dikke van Dale:

” ab·ces (het; o; meervoud: abcessen): ophoping van etter in een holte van het weefsel”.

Een abces is dus een afgesloten holte, gevuld met bacteriën en ontstekingsvocht. Anders dan bij de meeste diersoorten is bij het konijn de pus een smeerkaasachtige dikke, stinkende substantie. Het konijn mist een enzym (wat ervoor zorgt dat de pus vloeibaar wordt), met als gevolg dat een abces bij het konijn niet vanzelf openbarst en zichzelf draineert.

Kaakabces, oorabces, vechtabces

Een kaakabces,  en/of een vechtabces zijn de meest voorkomende abcessen bij het konijn en de kat. Bij vechtabcessen kunt u denken aan bijt- en krabwonden. Deze wonden zitten vol met bacteriën van de nagels en/of tanden, omdat deze wonden vaak snel sluiten vormt zich een abces.

abces kat konijn

Oorzaak, Behandeling en Voorkomen van Abcessen

Abcessen kunnen echter ook een indirecte oorzaak hebben. Deze worden vaak over het hoofd gezien. Zo kan verkeerde voeding, bijvoorbeeld calcium tekort bij het konijn, aanleiding zijn tot afwijkingen in botten en tanden. Onvoldoende zonlicht kan een Vitamine D tekort veroorzaken, zonder Vitamine D kan de calcium en fosfor opname niet optimaal zijn.

Dierpraktijk Beest Tip 1: Zorg ervoor dat uw (huis)dier ook tijdens de wintermaanden voldoende Vitamine D kan aanmaken. Dus sluit uw konijn niet 24/7 op in de schuur en zet uw paard niet op een stal waar hij/zij niet naar buiten kan (psychische gevolgen daargelaten).

 

Gebitsproblemen zoals afgebroken tanden, haken op kiezen en/ of losse kiezen kunnen abcessen veroorzaken. Dierpraktijk Beest Tip 2: Laat het gebit van uw (huis)dier controleren en verstrek voldoende ruwvoer!

Zoals beschreven bij ‘Werkwijze’ onderzoekt Dierpraktijk Beest bij problemen mogelijke mentale oorzaken. Het is de ervaring van Dierpraktijk Beest dat wanneer een ziektebeeld zich lichamelijk manifesteert (bijvoorbeeld door middel van een abces), psychische factoren de oorzaak kunnen zijn. Zo lijkt stress een voorname rol te spelen bij het ontstaan van abcessen. Bij stress komen hormonen vrij die invloed hebben op het immuunsysteem. Op deze manier zorgt stress voor een verminderde weerstand, en dus is een gestrest dier vatbaarder voor infecties. Lees meer over stress bij ‘Praktijkvoorbeelden’ onder kopje “de Hond”. Dierpraktijk Beest Tip 3: Voorkom stress!

Dierpraktijk Beest zet met succes homeopathische en fytotherapeutische middelen in bij het behandelen van abcessen.

Voor behandeling en advies kunt u contact opnemen met Dierpraktijk Beest.

Maak direct een afspraak Verder lezen bij Nieuws & Info