Slopende Honden #2.

Omdat wij ontzettend veel extra vragen krijgen op ons eerdere artikel “Wat als uw hond dingen sloopt”, komen we jullie tegemoet met enkele extra tips.

Het voor ons lastig om een passende oplossing te geven als wij de hond(en) niet gezien hebben en de omstandigheden niet kennen. Het gaat hier om algemene tips, omdat geen hond en geen situatie hetzelfde is. Mocht je verdere tips willen, maak dan een afspraak voor een consult!Het slopen en soms ook ‘vechten’ dat wordt omschreven in de hulpvraag, kan voortkomen uit angst (verlatingsangst) maar ook uit woede / frustratie. En bij een jonge hond natuurlijk zeer zeker ook uit verveling! Daarnaast speelt bij sloopgedrag onzekerheid vaak een grote rol.

Benchtraining

slopen bij honden

Een voor de hand liggende optie is tijdelijk opsluiten in een bench (ruime bench van metaal). Dit zou een periodieke oplossing kunnen zijn, om de hond te laten wennen aan het alleen zijn (ook ’s nachts). Het is dan wel zaak dit te trainen zodat de hond leert dat een bench een fijne plek is. Dit kun je doen door terwijl je thuis bent de hond korte periodes in de bench te laten, al dan niet met de deur open, en de hond hier iets lekkers in te geven. Dit bouw je op. Je begint bijvoorbeeld met 5 minuten weg (of naar boven), dan 10, etc. Zodat de hond leert dat je weer terug-/thuiskomt en alleen zijn niet per se eng is. Het is natuurlijk het uitgangspunt dat het slopen ophoudt, niet dat de hond steeds vaker en langer in een bench verblijft! De bench is slechts een hulpmiddel.  Door benchtraining kun je  je tijd indelen: als je tijd hebt om je hond daadwerkelijk in de gaten te houden, kun je ingrijpen op het moment van slopen.

Verveling bij honden

Indien het om verveling gaat is ons advies meer afleiding te zoeken. Dit kan wandelen, training, fietsen, puzzelen, speurwerk enzovoorts zijn. Zolang de hond maar de kans krijgt om (liefst) vrij te bewegen en zijn of haar energie kwijt te kunnen. Ook een gebrek aan individuele aandacht kan aanleiding zijn tot slopen.

Wat betreft afleiding na het wandelen is mijn persoonlijke favoriet de hond af te leiden met bijvoorbeeld een bot (liefst echt runderbeen).

Gefokt om te bewegen

Slopen bij honden

Bewegen voor iedere hond belangrijk. Een “puber-hond” moet zijn/haar energie kwijt kunnen. Honden zijn niet gefokt om 8 uur op een dag thuis ligt en dan even een blokje om gaan. De meeste rassen zijn gefokt voor de jacht, gefokt om te bewegen. Denk aan de Border Collie, Golder Retriever, Jack Russel, Teckel etc. Deze hondenrassen zijn gemaakt voor een specifiek doel, waarbij bewegen noodzakelijk is. Het is dus niet verwonderlijk dat deze honden zich snel vervelen. Hierbij kan het bot (nogmaals echt runderbeen) zeker ook helpen als tijdelijke afleding. Maar echte beweging blijft noodzakelijk.

Wel of niet castreren

Bij sloopgedrag (en vechten) kunnen hormonen een rol spelen. Advies over castreren geven wij in de regel niet als wij de hond in kwestie niet gezien hebben en de situatie niet kennen.

Dit zijn enkele algemene tips. Ik hoop dat je er wat aan hebt. Nogmaals, het is voor ons echt noodzaak een dier zelf te zien vooraleer we eventueel met middelen en gerichte maatregelen kunnen komen. U bent uiteraard van harte welkom om op consult te komen met de hond. Aan de hand hiervan kunnen wij passende maatregelen en indien nodig ondersteunende middelen geven die aansluiten bij uw hond en passen bij de motivatie om te slopen.

 

Maak direct een afspraak

Verder lezen bij Nieuws & Info