Fructaankalender | Fructaanindex | Fructaanmeter 

Het weideseizoen breekt weer aan. Eindelijk! Maar hoe zat dat ook alweer met het fructaangehalte in het gras? 

Heeft je paard overgewicht?

In Nederland hebben veel paarden overgewicht. Overtollig vetweefsel een negatieve invloed heeft op de stofwisselingsprocessen en op ontstekingsreacties. Net zoals bij mensen eigenlijk… Zomereczeem blijkt nog heftiger bij te dikke paarden, bij overgewicht genezen de wondjes minder snel. Vetweefsel houdt ontstekingen in stand. Overgewicht verhoogt de kans op hoefbevangenheid en insulineresistentie. Maar ook andere kwalen spelen opeens weer op zodra de temperatuur stijgt. Zou dat iets te maken hebben met veranderingen in de voeding?

Eiwit, Suiker of Fructaan?

Tijdens het weideseizoen komt hoefbevangenheid helaas regelmatig voor. Ook paarden met insulineresistentie lopen een risico. Wisselende factoren, zoals suiker/fructaangehalten in het gras, veranderingen in het rantsoen en soms het lage vezel/structuurgehalte van het gras spelen een rol.  Lange tijd dacht men dat eiwit de boosdoener was, inmiddels is duidelijk dat suikers in het gras, en dan met name fructaan de risicofactor vormt. 

Fructaankalender

Bij gevoeligheid voor hoefbevangenheid, maar ook bij insuline resistentie is de fructaankalender een mooie uitkomst. Dit is een hulpmiddel voor de bepaling van (on)gunstige graastijdstippen. Realiseer je wel dat de aanwezigheid van fructaan niet alleen afhankelijk is van de weersomstandigheden. Zo wordt hoefbevangenheid niet uitsluitend veroorzaakt door fructaan en spelen bij insulineresistentie ook meerdere factoren mee. Behalve fysieke aspecten zijn o.a. grassamenstelling van de weide, de grondsoort en aanwezigheid/afwezigheid van voedingsstoffen belangrijk. Ons advies: gebruik de fructaanalender als indicatie! En houdt ook de voedingstoestand van je paard, de hoeveelheid (en samenstelling) van de weide en overige voeding goed in de gaten. Heel veel plezier weer deze zomer!

 
Mocht je behoefte hebben aan een advies op maat? Of hulp bij je paard met hoefbevangenheid / insuline resistentie? Neem dan even contact op!

Meedoen met de workshop weidebeheer kan natuurlijk ook 🙂 Meer info