De winkels staan er vol mee, tincturen, thee en kruidenpreparaten. Voornamelijk in de paardenwereld lijkt het aanbod oneindig. Maar welk middel heb je nodig? Zijn die kant-en-klare producten eigenlijk wel geschikt?

natuurgeneeskunde voor dieren

Wat is Fytotherapie?

Fythotherapie komt van het griekse ‘phuton’ (plant) en  het griekse ‘therapeia’ (geneeswijze).  Plantentherapie dus, oftewel kruidenleer. Fythotherapie is net als homeopathie een natuurgeneeswijze. Bij fytotherapie wordt gebruik gemaakt van de gehele plant, onderdelen van een plant (bast, wortel, bloem, blad) en de bewerkte plant (tinctuur, thee). Fytotherapie gaat echter een stapje verder dan kruidenleer. Waar kruidenleer vaak gebaseerd is op eeuwenoude tradities, wordt de fytotherapie gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Hiermee is fytotherapie dus moderne kruidenleer op haar best!

De geschiedenis van Fytotherapie

De Griek Hippocrates wordt gezien als de grondlegger van de fythotherapie. Fytotherapie is gebaseerd op het oudste en meest universele systeem van de geneeskunde wereldwijd. Iedere vroege beschaving maakte namelijk al gebruik van planten  en / of plantdelen als medicijnen. Een groot deel van de wereldbevolking gebruikt ze tot op de dag van vandaag. In onze keuken maken wij dagelijks gebruik van kruiden. Alleen zijn we vaak vergeten waarom.

Waarom eet je bijvoorbeeld pepermunt of drinkt men pepermuntthee na een flinke maaltijd? Ken je ‘After Eight’ nog, smerige maar toch verslavende chocola met pepermunt erin? Mijn opa at ze na het avondeten. Waarom? Pepermunt bevordert de spijsvertering, werkt tegen buikpijn en misselijkheid. Dus de volgende keer dat je in een restaurant een pepermuntje gepresenteerd krijgt bij de rekening…

Werking van Fytotherapie

Moderne medicijnen zijn veelal gebaseerd op de werking van kruiden. Werkzame inhoudsstoffen werden (en worden) nagemaakt en synthetisch gefabriceerd. Een voordeel: grootschalige productie, vaak goedkopere productie. En de werking is altijd hetzelfde. Bij het gebruik van kruiden is immers elk kruidje anders, zo kan ook de werking (minimaal) verschillen. Een nadeel: een kruid bevat vele verscheidene actieve inhoudsstoffen. Deze werken onderling samen. Hetgeen de ‘enkele chemische variant’ niet doet. Daarom kun je de structuur wel kopiëren, maar de unieke werking van kruiden is en blijft ongeëvenaard.

Kruiden voor dierenLeuke Tip voor in de Keuken

Uiteraard gaat er niets boven verse kruiden! Maar weggooien is zonde. In de koelkast blijven kruiden vaak enkele dagen houdbaar. Een simpele oplossing:  invriezen in gebruiksklare blokjes. Neem een ijsblokjesbak, in ieder blokje gaat 2/3 deel kruiden & 1/3 (olijf)olie. That’s it!

Werken met Fytotherapie

Dierpraktijk Beest selecteert kruiden en planten per individu. Soms worden combinaties van meerdere middelen ingezet om de werking te vergroten of juist te verzachten. Indien uw dier andere medicatie krijgt houden wij hier rekening mee. Fytotherapie wordt vaak gezien als milde therapie. Dit is niet altijd waar! Enkele planten en kruiden hebben een zeer heftige werking en kunnen niet zonder gevaar worden ingezet. Fytotherapie werkt over het algemeen langzamer dan reguliere medicijnen. Fytotherapie neemt namelijk het genezingsproces niet over. Tevens worden symptomen niet onderdrukt. Fytotherapie zet het lichaam aan om zichzelf te genezen. Dit kost tijd, maar op de lange termijn is het resultaat bijzonder waardevol!

Wil jij je ondersteunen met behulp van kruiden / fytotherapie? Neem dan even contact met ons op.

Maak direct een afspraak

Verder lezen bij Nieuws & Info