Herfst, prachtige kleuren en bergen haar. Verhaart jouw hond? Is het de rui of verhaart jouw hond het hele jaar door…

Hou jij ook zo van de herfst? Al die mooie kleuren, met een lekker boek voor de open haard, dat is toch heerlijk? Dat vindt jouw hond vast ook. Het favoriete seizoen van je huisdier is net begonnen!

Honden verharen gemiddeld 2 keer per jaar. In het voorjaar en in de herfst. Slim bedacht door de natuur, kortere vacht in de zomer, en weer een dikker pak in de winter. Voor jou wat extra werk om al die haren die je hond kwijtraakt in huis weer op te ruimen… Sommige honden verharen niet, ze zijn speciaal gefokt voor allergische mensen. Terwijl andere honden juist altijd lijken verharen altijd. Hoe komt dit? En waarom verhaart de ene hond altijd en de ander twee keer per jaar?

thermoneutrale zone hond koud hond natuurgeneeskunde honden bioresonantie honden

Wist je dat…

Honden die veel binnen zijn hebben soms een ander verharingspatroon dan honden die veel wel regelmatig buiten komen. Is de slaapplek van jouw hond dicht bij de verwarming? Borstel je de vacht misschien ietwat overdreven vaak? Of ben je net van voer verandert? Dit kunnen oorzaken zijn van verharen.

Wat is de lievelingstemperatuur van mijn hond?

Er is geen standaard lievelingstemperatuur aan te geven voor honden. De thermoneutrale zone (TNZ) is een temperatuurbereik waarbij een dier geen extra energie verbruikt om zijn lichaamstemperatuur op peil te houden. De TNZ is afhankelijk van o.a. ras, vachtdichtheid, vachtlengte en huid isolatie. Toch behoefte aan een ruwe schatting? Die geven we je, gemiddeld ligt de TNZ van een hond tussen de -10 en 20°C. Maar je kunt je voorstellen dat een Husky ‘gemaakt’ is voor lagere temperaturen en dus niet echt gelukkig wordt van 20°C in de huiskamer.

hond-herfst-dierpraktijk-beest-wandelen-winter hond verhaart

De verwarming binnen staat ’s winters hoog, de lucht in huis is erg droog en er is kunstmatige verlichting in huis. Dit kan het natuurlijke verharingsproces, de rui, verstoren. Maar ook de psyche kan een rol spelen bij verharen. Zoals een verhuizing, het overlijden van een vriendje of juist een nieuwe pup in huis. Voor sommige honden levert dit stress op, het resultaat kan onder andere verharen zijn.

Goede voeding, veel beweging in de buitenlucht zijn dus het hele jaar rond belangrijk! En tijdens de rui kun je de natuur een handje helpen door het borstelen (maar niet te vaak!) van je hond.

Ook in de herfst willen honden graag naar buiten! Dus ook als jij wat minder zin hebt, is het toch belangrijk om het hele jaar door lange wandelingen te maken met je hond. Zowel fysiek & mentaal broodnodig! En zeg nou zelf, wat is er leuker dan een lange boswandeling met knisperende blaadjes onder je poten. Niet meer die hitte en brandende zon, maar een aangename temperatuur. Je kunt de aarde gewoon ruiken!

Verharen jeukt! Over haren gesproken…

Dode haren in je vacht krab je er lekker uit. Als je hond overdreven krabt, of een rode huid krijgt is het tijd voor nadere inspectie. Weet je zeker dat je hond geen vlooien heeft? Of een allergie? Als je twijfelt of je hond verhaart omdat hij in de rui zit, of toch verhaart om een andere reden… dan kom je gewoon bij ons langs! Wij geven je tips en kunnen zelfs doormeten of je hond een allergie heeft.

Heel toepasselijk: haren opsturen kan! Neem contact op voor een bioresonantie doormeting van jouw hond.

 

Maak direct een afspraak

Verder lezen bij Nieuws & Info