Jouw hond kan temperatuur verschillen “ruiken”!

Jouw hond  is kan temperatuur verschillen "ruiken".
We zouden het leuk vinden als je dit artikel deelt met je mede-dierengek op Facebook & Co.  

#hond #neus #7th sense #thermografie

Hondenneuzen zijn volgens nieuw wetenschappelijk onderzoek nóg net wat verbazingwekkender geworden! Niet alleen zijn hondenneuzen tot honderd miljoen keer gevoeliger dan die van mensen, ze kunnen óók thermische straling voelen. Een nieuwe studie toont dit aan! Het gaat weliswaar om zwakke thermische straling. Met thermische straling wordt gewezen naar de lichaamswarmte van een ander zoogdier/ prooi. Dit verklaart onder andere hoe honden met verminderd zicht / gehoor en / of geur nog steeds succesvol kunnen jagen. Knap staaltje speurwerk!

Honden kunnen met hun neus warme opsporen. 

Het vermogen om zwakke, uitstralende warmte te voelen is slechts bekend bij enkele diersoorten, zoals zwarte vuurkevers, bepaalde slangensoorten, en een zoogdiersoort: de gewone vampiervleermuis. Al deze dieren maken gebruik van thermografie om op prooidieren te jagen.
De meeste zoogdieren hebben naakte, gladde huid op de toppen van hun neus rond de neusgaten, een gebied genaamd het “rhinarium” (letterlijk natte neus, in het Nederlands gewoon “neusspiegel”). Maar de neusspiegels van honden zijn vochtig, kouder dan de omgevingstemperatuur en rijkelijk begiftigd met zenuwen. Dit suggereert een vermogen om niet alleen geur te detecteren, maar óók warmte. Net zoals bij het rund overigens, maar we blijven even bij dit onderzoek : ) Om dit idee te testen, trainden onderzoekers van de Universiteit van Lund (Zweden) en de Universiteit van Eötvös Loránd (Hongarije) drie (we know, waar blijft de wetenschap!) gezelschapshonden om te kiezen tussen een warm object (31°C) en een object op omgevingstemperatuur. De objecten waren steeds op 1,6 meter vanaf de hond geplaatst. De honden waren niet in staat om het verschil tussen deze objecten te zien of te ruiken. De wetenschappers konden alleen het verschil detecteren door de oppervlakken aan te raken. Een soort mislukt dubbelblind onderzoek voor zowel hond als wetenschapper.
Anyway, na de training werden de honden getest op hun vaardigheid in dubbelblinde experimenten. Alle drie (nogmaals, dit is in onze ogen geen wetenschappelijk onderzoek tot dusver) de honden detecteerden met succes de objecten die warmte / thermische straling uitzonden. (Dit hebben wetenschappers vandaag (28-02-2020) onthult in Scientific Reports).

Vervolgens scanden de onderzoekers de hersenen van 13 honden van verschillende rassen in een functionele magnetische resonantie imaging scanner. Tijdens dit onderzoek werden de “vuilnisbakkenrassen (aldus het onderzoek) geconfronteerd met objecten die neutrale of zwakke thermische straling uitzonden. De linker somatosensorische cortex in de hersenen van honden, die input krijgt uit de neus, reageerde meer op de warme thermische stimulus dan op de neutrale stimulus. De wetenschappers identificeerden een cluster van 14 voxels (3D pixels) in de regio van de linker hersenhelften van de honden, maar vonden geen dergelijke clusters in de rechter hersenhelft. Geen enkel deel van de hersenen van de honden reageerde op de neutrale stimulus.

Niet overtuigd?

Je zou dus zwakjes kunnen concluderen dat deze twee experimenten aantonen dat honden, net zoals vampiervleermuizen, zwakke hotspots kunnen aanvoelen en dat een specifiek gebied van hun hersenen wordt geactiveerd door deze infraroodstraling. In ieder geval dat is wat de wetenschappers durven te beweren. Ze vermoeden dat honden de gave erfden van hun voorouder, de grijze wolf, die het kan gebruiken om warme lichamen te ruiken tijdens een jacht.

Thermografiebij dieren
Thermografie #Peer #onze hond #privacy wetgeving 😉 

“Een fascinerende ontdekking,” volgens Marc Bekoff (professor, etholoog en expert op het gebied van “honden neuzen”, hij was overigens niet betrokken was bij de studie). Volgens hem biedt het “Nóg een ander perspectief op de zintuiglijke werelden van de hoog ontwikkelde koude neuzen van honden.”

“Deze studie is in overeenstemming met ander onderzoek dat de werking van de hondenneus gecombineerd met de werking van de hersenen beschrijft als een geavanceerd platform voor de verwerking van een breed scala van signalen,” zegt Gary Settles (professor werktuigbouwkunde, die (hoe bedenken ze het) “honden snuiven vaardigheden” heeft gestudeerd ( of een of andere cursus heeft gedaan, dat kunnen we je niet vertellen). Hij betwijfelt echter, “dat de neusspiegel (rhinarium) van een hond onderscheid kan maken tussen patronen van warme en koude voorwerpen op afstand”.

Verder lezen bij Nieuws & Info

7th Sense? 

Welke afstand hij hiermee bedoelt blijft ons voor alsnog onduidelijk. Hij suggereert in ieder geval dat de thermische detectievaardigheden van honden mogelijk niet nuttig zijn voor de lange afstand jacht. Aldus gaan wij er voor het gemak vanuit dat hij het eens is met het resultaat: honden kunnen thermo grafische verschillen voelen. Maar… dit is enkel van nut als de hond dicht bij (het prooidier of ander getraind object) is. Volgens Prof. G. Settels moet dit in ieder geval nog even “verder bestudeerd worden.”

Conclusie

Desalniettemin, zou de ingebouwde “seventh sense” van onze beste vriend een hele hoop verklaren! In ieder geval, dat vinden wij ervan.