Katten hebben een hekel aan water. Zo klaar als een klontje. Maar waarom? En geldt dit voor alle katten?

Hebben katten een hekel aan water?

natuurgeneeskunde voor dieren DIERPRAKTIJK BEEST

Niet alle katten halen hun neus op voor water. Sommige katten zijn dol op water. Zo wordt de ‘Turkse Van’ wordt niet zonde reden “de zwemmende kat” genoemd. Dit oeroude ras houdt van een verfrissende duik.
De meeste katten(rassen) zijn niet zo dol op water. Het idee om buiten te dwalen tijdens een hoosbui is genoeg om nog een keer om te rollen bij de verwarming.
Hoe kan het dan dat de ene kat een hekel heeft aan water, terwijl de ander het water als jaaggebied heeft? Is dit aangeboren? Of misschien wel aangeleerd? En waar komt die angst voor water toch vandaan?

Katten & Water | Aversie

natuurgeneeskunde katAls een kat zijn of haar ervaringen met water bestaan uit blootstelling aan een heftige regenbui, een geforceerde douchebeurt of gesprayd worden met een plantenspuit, waarom zou je dan niet terugschrikken van water? Er zijn wetenschappers die geloven dat de afkeer voor water komt doordat mensen hun ‘huiskatten’ teveel beschermen tegen ‘de elementen’. Zo kan een eigenaar denken “wat een “hondenweer”, mijn kat blijft lekker binnen”. Goed bedoeld en helemaal niet raar. Dit gebeurd al sinds de domesticatie van de kat. Daarnaast hadden de wilde katten uit Afrika en China voornamelijk te maken met droogte en hitte.

Deze gelimiteerde blootstelling aan water heeft nooit aanleiding gegeven om zich aan te passen en te evalueren om met water om te kunnen gaan. Leeuwen en andere katachtigen leren hun jongen al vroeg om bij water uit de buurt te blijven. Niet omdat het water zelf eng is, maar die krokodil die eruit kan springen des te meer.

zon

Wist je dit?

Zodra de Temperatuur stijgt, stijgt ook het aantal katten.
Katten staan erom bekend zich massaal voort te planten droog & warm weer.
Kom maar op met die ‘global warming’.

Katten & Water | Affectie

Katten die in hete, droge gebieden leven, zwemmen regelmatig om af te koelen. Voor de Aziatische vissende kat (Prionailurus viverrinus) is zwemmen een manier geworden om te overleven. Deze kat ‘vist’ zijn eten bij elkaar. Ze hebben zelfs vliezen tussen hun klauwen. Bovendien kijkt deze kat onder water om zijn prooi te kunnen volgen. Deze kat staat op de rode lijst van bedreigde diersoorten.

water kat

Het is overigens niet waar dat de normale “huis -, tuin – en keukenkat” niet van water zou kunnen houden! Sommige katten zijn dol op water. Heb jij zo’n kat?
Plaats dan vooral een reactie met een leuke foto!

Lees ook Katten & Water | Deel 2
www.dierpraktijk-beest.nl/katten-water-deel-2

Hier bespreken we het hypnotiserende effect van een druppende kraan, verschillende vachtsoorten en geven we tips om het wassen van je kat minder stressvol te maken.

Maak direct een afspraak

Verder lezen bij Nieuws & Info