Katten & water, bijna water & vuur, of toch niet? Hebben katten echt een hekel aan water? Waarom kunnen katten dan toch in trance raken door een druppende kraan…
Eerder las je in Katter & Water | Deel 1 dat veel mensen geloven dat katten een hekel hebben aan water. Waar dit geloof vandaan komt. En of katten wel echt een hekel hebben aan water. In Katten & Water | Deel 2 bespreken we de verschillende vachtsoorten, het fascinerende effect van een druppende kraan en geven we tips om het wassen van je kat minder stressvol te maken.
De Hypnotiserende Druppende Kraan
Hoewel de meeste katten niet van zwemmen houden (zie ook Katten & Water | Deel 1) zijn veel katten toch geobsedeerd door water. Liefst stiekem. Ook de huiskat kan het niet laten zijn poot even in een drinkbak te steken, of de badkamer in te racen zodra de douche aangaat. Een druppende kraan is vaak een echte kattenmagneet. Druppels worden speels weggetikt. Menig kat springt hiervoor op het aanrecht.
Katten zijn vaak gefascineerd door water. In positieve of negatieve zin. Een veilige omgeving met een voorspelbare watervoorzienig wordt vooral interessant bevonden. Drinkfonteinen waarbij het water blijft stromen worden door veel katten liever bezocht dan een bakje met stilstaand water. Sommige katten zien hier ook een speeltje in, dus een stuk laminaat op het parket onder de drinkfontein is geen overbodige luxe.
Kattenvacht | Isolatie
Zijn katten dan wel geschikt om te zwemmen? Om überhaupt nat te worden? Katten hebben een dichte vacht, enkel te neus, lippen, tepels en voetkussens zijn ‘vachtvrij’. Deze vacht vormt een isolerende laag. Een kat past de mate van vachtisolatie aan aan zijn omgevingstemperatuur. Dit doet hij door de haren te bewegen. Dit gebeurd automatisch, dus zonder nadenken. Als het koud is staan de haren overeind, tussen de haren zit lucht, dit vormt een isolerende laag. Anders dus dan wanneer katten schrikken, blazen of indruk (proberen) te maken, heet dit opzetten van de vacht een warmte regulerend doel.
Je zou dus denken dat katten het gehele jaar door buiten kunnen zijn. Regen of geen regen. Maar door selectief fokken is bij enkele rassen deze natuurlijke bescherming verloren gegaan.
Kattenvacht | Vachttypen
De oorsprong is een kortharige kat. De langharige katten, met name die met een zijdeachtige vacht, hebben veelal een minder ontwikkelde donsvacht. Uitzondering is de Pers, dit ras heeft een extreem gevulde donvacht. De haren zijn vaak net zo lang als de dekharen. Draadharige kattenrassen hebben alle drie de haartypen, maar deze zijn vaak onregelmatig gekruld. Sommige rassen missen juist de dekharen (b.v. Cornish Rex). Terwijl andere wel de drie haartypen bezitten, maar de belangrijke snorharen ontbreken (b.v. Devon Rex). Naaktkatten of haarloze katten missen een vacht om in de regen buiten te lopen, ze hebben geen of enkel wat donshaar. Dit biedt onvoldoende bescherming tegen natuurlijke weersomstandigheden.De indeling bestaat uit drie vachttypen, namelijk de lange/ korte vacht; draadhaar en haarloos (b.v Chinese Naaktkat). Binnen deze drie hoofdtypen zijn er enkele varianten. De kritieke verschillen worden kort besproken.
Kat Wassen
Wat als je je kat toch echt moet wassen? Gelukkig is dit zelden nodig omdat katten zichzelf voortdurend wassen. Maar als het nodig is, is het vaak ook echt nodig… En dan is het wel zo handig als je kat niet panisch reageert op de waterstraal. Zowel voor jezelf, maar zeker ook voor je kat. Het gevoel van water hoeft niet per se bedreigend te zijn. Het makkelijkste is om je kat vanaf jongs af aan te laten wennen aan water. De aanpak is hetzelfde met een oudere kat. Hoe pak je dit aan? Ten eerste laat je je kat kennis maken met een lege badkuip, spreek je kat bemoedigend toe. Een washand met lauwwarm water over zijn vacht is de eerste keren voldoende. Als je kat hieraan gewend is maak je de washand iets natter, zodat de vacht echt nat wordt. De volgende stap is de kat laten wennen aan een bekertje lauwwarm water over zijn lichaam. Pas op dat het water op lichaamstemperatuur is en niet te heet! Als dit goed gaat kan de kraan/ docuhe zachtjes aan (lauwwarm). Tot nu toe hoeft de vacht alleen vochtig te worden. De volgende stap is eventuele gewenning aan een shampoo.
Bij alle diersoorten raden wij enkel het gebruik van biologische en natuurlijke middelen aan. Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen. Let altijd op dat shampoo resten goed uitgespoeld worden! Eventuele resten kunnen de huis irriteren, maar ook het inwendige systeem zodra de kat zichzelf na een douchebeurt schoon likt. Per stap geldt: Zodra je kat dit rustig toelaat, stoppen. Volgende keer meer. Neem vooral de tijd en vergeet je kat niet uitbundig te belonen! Werk ook altijd van kop naar staart, dit zal je kat zeker waarderen. En pas natuurlijk op voor shampoo in de ogen en bek.
Droog je kat na het wassen rustig af met een (liefst verwarmde) handdoek. En prijs hem of haar elke stap de hemel in!