Mok bij paarden is een nare aandoening, die grofweg neerkomt op een ontsteking in de kootholte van het paard.

Sommige paarden hebben zelden tot nooit last van mok. Bij andere paarden is dit een terugkerend probleem. Niet (of niet goed, terwijl soms heus goed bedoelt) behandelde mok kan extreme vormen aannemen. Hetgeen uiterst pijnlijk kan zijn voor een paard, zo pijnlijk dat een paard hier kreupel door word. Kreupelheid, maar ook koorts en algehele malaise zijn hierdoor geen uitzondering. 

Mok | Mogelijke oorzaken

De oorzaak van mok kan per individu anders zijn, en is vaak niet duidelijk. Over het algemeen wordt gedacht dat paarden met veel beharing (sokken) eerder last hebben van mok. Sommigen menen zelfs dat paarden met witte benen eerder mok ontwikkelen. Het opscheren van de benen is echter niet in de regel de oplossing. Juist niet! Bacteriën die zich in de bodem bevinden nestelen zich in de minuscule wondjes die ontstaan tijdens het scheren. Idem dito voor hard schrobben, borstelen en poetsen van de kootholte. Zeker als het paard al mok heeft. Ook het schuren van zand tussen beenbeschermer en de huid speelt een rol. Kleine wondjes ontstaan en ‘de mok slaat toe’.

Onze ervaring is dat de algehele weerstand van een paard een belangrijke relatie heeft tot het al dan niet ontwikkelen van mok. Zo zullen paarden die tijdelijk zwakker zijn eerder mok ontwikkelen dan gelukkige, gezonde dieren.

Mok | Middelen

Er zijn meerdere middelen die ingezet worden bij mok. Van de bekende ‘mokzalf’ tot de boerenwijsheid die beweert dat verlopen olie helpt. In sommige gevallen slaat een van de vele middelen die beschikbaar zijn aan. Vaak lijkt het zoeken en dweilen met de kraan open.

Enkele weken geleden hadden wij bij Dierpraktijk Beest een klant wiens Tinkermerrie mok had. Al langere tijd. De eigenaresse zat met de handen in het haar, ze had meerdere middelen geprobeerd en niks scheen te werken. Na een consult werd ons duidelijk hoe en waarom dit paard mok had kunnen ontwikkelen. Een biologische en uiteraard natuurlijke olie, samengesteld door Dierpraktijk Beest, bleek de uitkomst te bieden! Na 2 weken mailde de eigenaresse enkele foto’s door waar duidelijk verbetering te zien is.

Wat is mok
Mok Paarden Voor
Beest Mok-olie helpt
Mok na behandeling

Beest Mok olie helpt

Tip Dierpraktijk Beest | Beest Mok-olie

Onze producten worden speciaal gemaakt voor een individu. Vanuit onze visie en passie maken wij voor ieder individu een passend product, met ‘natuurlijk’ dezelfde hoofdwerking, aangepast op de specifieke benodigdheden van een dier. Hetgeen ook inhoudt dat een uniek product bij het ene dier wel aanslaat, maar bij een ander dier wellicht niet.  Het ene dier is immers het andere niet. Dierpraktijk Beest ondersteunt uw paard graag door middel van advies op maat, specifieke maatregelen en indien nodig middelen.

Maak direct een afspraak

Verder lezen bij Nieuws & Info