Afgelopen maand was ik op consult bij een paard van een klant. Deze merrie komt gedurende het winterseizoen 2 uur per dag buiten. De resterende 22 uur verbrengt het paard op stal. De merrie krijgt hier twee keer per dag hooi en twee keer per dag brok. Ze staat op vlas en kan naar buiten kijken.
Voor veel paarden in Nederland is dit ‘het normale leven’. Deze merrie begon zich te vervelen en werd steeds slomer en meer in zichzelf gekeerd. Het paard bleek last te hebben van het “UVDOH-complex”. De symptomen variëren van slopen, kribbebijten, luchtzuigen, apathie tot agressie. Maagzweren horen ook in dit rijtje thuis. “UVDOH” is geen nieuwe ziekte, maar een verzamelnaam voor de meest voorkomende aandoening onder paarden. “UVDOH” staat voor “Uitermate Verveeld door Onnatuurlijke Huisvesting”. (Dit is uiteraard geen wetenschappelijke term, maar een verzonnen naam). De vraag van de eigenaresse was eigenlijk:
Wat kan ik doen tegen verveling op stal?
In een dergelijke situatie probeer ik te zoeken naar de beste oplossing voor het dier, binnen de huidige omstandigheden. Alleen een pilletje gaat niet helpen. Daarom werken wij altijd met zowel maatregelen als middelen. Voor deze casus een manier om verveling op stal tegen te gaan.
Stro, Vlas of Zaagsel
Paarden die langdurig op stal verblijven zie ik liever op stro dan vlas of zaagsel. Stro is een laagwaardig ruwvoer. Laagwaardig omdat het behalve vezels weinig voedingsstoffen bevat, maar van hoge waarde voor paarden. Paarden kunnen de tijd op stal doden met het knabbelen aan stro.
De meest voor de hand liggende optie voor deze verveelde merrie is dus het stallen op stro. Waarom stro? Paarden kunnen hier gedurende de 22 uur ‘boxrust’ aan knabbelen. Hierdoor wordt continu speeksel geproduceerd. De maag van het paard is de gehele dag aan het werk. Hierdoor is er minder kans op maagzweren. Het hoge vezelgehalte zorgt voor een goede zuurgraad in de maag. Ook dit verkleint de kans op een maagzweer. Dit bleek niet realiseerbaar. De staleigenaar mest uit en vindt vlas wel zo makkelijk. Wat vaak vergeten wordt is dat stro vaak net zo duur is als hooi. Op maandbasis gezien. Een gemiddeld paard verbruikt een baal hooi per maand en verbruikt net zoveel stro.
Hooinet of Slow Feeder
De volgende meest gemakkelijke aanpassing is het verstrekken van hooi via een hooinet of slowfeeder. Op onze website staat een artikel wat de nadelen aankaart: je leest het hier. Dit artikel is inmiddels 32.000 keer gelezen!
Moraal van het verhaal | Begrijp je paard
De vraag blijft, en dat is de moraal van dit verhaal, WAAROM verveelt een paard zich? Symptoombestrijding is makkelijk en biedt soms even resultaat op de korte termijn. Maar waar ik voor pleit is om verder te kijken en dan ook naar de mentale toestand van een paard.
De meest voor de hand liggende conclusie in dit geval is het verhuizen van het paard naar een stal waar het paard ook paard mag zijn. Minimaal 8 uur per dag naar buiten met soortgenoten. Helaas blijkt dit voor veel paardeneigenaren lastig. Er zijn of geen stallen in de buurt die dit aanbieden. Of de eigenaren verkiezen hun gemak boven de levenswaarde van het dier. Goed? Fout? Het is niet zwart-wit, was het maar zo makkelijk. Ik denk dat elk paard in de basis een paard blijft en een paardwaardig leven wil. Sommige paarden kunnen ‘opsluiting’ beter aan dan andere. Soms lijkt dit alleen maar zo. Op het moment dat een paard klachten ontwikkelt is het dan eigenlijk al te laat. Maar niet te laat om veranderingen aan te brengen.
De merrie uit dit verhaal is inmiddels verhuisd naar een stal waar ze paard mag zijn. De eigenaresse belde vorige week dat haar merrie uit haar schulp lijkt te kruipen. Daar doe ik het voor, gelukkige paarden met plezier in het leven.
Hopelijk is dit artikel een aanzet tot paardvriendelijk redeneren. Waarom verveelt je paard zich? Bestrijdt niet enkel de symptomen, maar pak juist de oorzaak aan!
Tekst: Marloes Kruiper. Gepubliceerd op Dierennieuws op 8 december 2014.