Bach bloesem therapie, ook wel Bach bloesem remedies, is een vak apart binnen de natuurgeneeskunde. Deze therapie maakt gebruik van de trilling van bloesems om zo harmonie te bewerkstelligen. Bach bloesemtherapie werkt op zielsniveau en de emotie.

Grondlegger Bach Bloesem Therapie

Edward Bach werd geboren in 1886 in Moseley (Engeland) als mijnwerkerszoon. Hij had veel compassie met mijnwerkerslongen/ stoflongen. Hij heeft toen tegen de mijnwerkers gezegd “ik ga hier iets op vinden”. Ondanks het klassensysteem, hij als arbeiderszoon ten opzichte van elite die studeerde, is hij toch toegelaten tot een opleiding medicijnen aan de universiteit. Volgens de verhalen betaalde het dorp het resterende bedrag van zijn studie. Edward Bach is Cum Laude afgestudeerd.

Dr. Edward Bach (1886-1936) was eerst regulier arts, daarna natuurgeneeskundige die rond 1915 in Engeland praktiseerde.

bach remedies

Dr. Edward Bach was een arts, internist maar daarnaast vooral een onderzoeker. In het London’s ziekenhuis waar hij werkte had hij de bijnaam “Dr. van het licht”, niet omdat hij het licht had gezien, maar omdat hij nooit sliep en altijd aanwezig was. Hij hielp hier veel terminale patiënten en vroeg zich af waarom juist die mensen ziek waren. Deze vraag interesseerde hem zo erg dat hij ontslag nam en dit verder wil uitzoeken. Hij opent een eigen praktijk op Harley Street. Hier kwamen vooral vrouwen met teveel tijd en teveel geld. Hetgeen zich openbaarde in rare kwalen. Hij bedacht toen dat hetzelfde type klacht voorkomt bij hetzelfde type mens.

Gelijke typen, ontwikkelen gelijke ziekten.

Met andere woorden, dezelfde kwalen/ ziektes komen voor bij mensen van hetzelfde type. Maar waarom kwamen ziekten dan niet voor bij alle mensen van dat type? Dr. Edward Bach overwoog dat dit komt omdat ze blij waren, en goed in hun vel zaten. Dus:

Een gezonde geest geeft een gezond lichaam. 

Principe Bach Bloesem Therapie

Zijn conclusie:  als hij wilde zorgen dat mensen niet ziek werden, moest hij ervoor zorgen dat ze blij waren. Dus de hoofdvraag werd nu: “Hoe hou ik je blij?”. Dit principe is hij verder gaan ontwikkelen en onderzoeken. Hij ontdekt “Nosoden”. Dit zijn voorlopers van vaccins, en werken volgens het principe “het gelijke met het gelijke bestrijden”. Met name Hahnemann (Homeopathie) was hiermee in de weer. Beiden waren dus bezig met de vraag “hoe voorkom ik dat iemand ziek wordt?”.

bach rescue

Dr. Edward Bach raakt overspannen en besluit zijn praktijk aan de Harley Street te sluiten. Hij maakt lange wandelingen met zijn assistente Nora. Tijdens die wandelingen at hij blaadjes en vertelde aan Nora dat sommige hem blij maakten en andere hem droevig stemden. Nora schreef alles op. Zodoende ontstond de Bach therapie. Alleen maakten sommige blaadjes en bloesems Dr. Edward Bach zo ziek dat hij besloot dat de trilling verfijnd moest worden. Hij bemerkte dat de verschillende bloesems een onderling sterk variërend energiepatroon hebben, dat correspondeert met verschillende mensen emotietyperingen. Dr. Edward Bach constateerde dat daar waar een tekort aan verschillende energieën aanwezig is, deze met de bloesemenergieën kunnen worden aangevuld zodat de balans weer wordt hersteld.

Zonnemethode en Kookmethode

Zo ontstonden de zonnemethode en de kookmethode. Bij de zonnemethode wordt de bloesem geplukt op het warmste moment van de dag en vervolgens in een bak met bronwater (helemaal met bloesems bedekken) in de zon gelegd. De zon stimuleert de overdracht van de bloesemenergie aan het bronwater. Op deze wijze is de energie door mens, dier en plant inneembaar. Bij de kookmethode is bijna hetzelfde, maar wordt gebruikt bij die bloesem waar de zon niet voldoende krachtig is tijdens de bloesemoogst. Een warmtebron als hout of gas is een goed alternatief.

Maak direct een afspraak

Verder lezen bij Nieuws & Info