Natuurterreinen van Staatsbosbeheer worden vaak gebruikt als begrazingsproject. Ze worden begraasd door runderen, paarden en/of schapen.

Onze Pensionstal grenst aan een stuk heidegrond, waar 2 a 3 keer per jaar schapen grazen.  Zo ook afgelopen voorjaar. Een kudde Kempische Heideschapen liep al enkele dagen achter de wei met hun lammeren. Op een avond, tijdens een controle ronde van de paarden, waren de schapen weg.
Op een dier na, een dood schaap. Hoewel dood? Bij nadere inspectie ging er opeens een schok door het schaap en bleek het gelukkig toch te leven. Een Kempisch heideschaap, van ongeveer 2 jaar. Een ooi, met dikke uier, en waarschijnlijk ergens een of meerdere lammeren. Het arme schaap was uitgeput. Ze lag vast, haar rechter achterpoot en staart in een bramenstruik gedraaid. Haar been lag open, de huid was er gedeeltelijk af. Ook de staart was kaal. Ze had waarschijnlijk de moed opgegeven en was erbij gaan liggen. Bij haar achterpoten had ze een diepe kuil uitgesleten in haar pogingen op te staan.

Schaap begrazing natuur

Schaap | Fysiek onderzoek

Omdat er geen beweging in zowel het schaap als de bramenstruik te krijgen was, hebben we haar los moeten knippen. Over de omheining getild en in een grote kruiwagen naar stal gereden. De poot was niet gebroken, er waren geen spieren beschadigd en de ooi was niet kreupel. Daarnaast was er geen oedeem, stijfheid of verdikking te zien aan de poot zelf, ook niet aan de gewrichten.

Eenmaal op stal bleek dat de ooi behalve kale plekken ‘slechts’ enkele diepe krassen op haar poot had. We hebben het been schoongespoten en behandeld met Beest Bio Wond. Beest Bio Wond is een biologische en natuurlijke spray die ontsmet, bacteriën doodt en een licht verdovende werking heeft. Daarnaast gaat het littekenvorming tegen.

Schaap | Lammeren

Inmiddels was het stikdonker en de herder was onbereikbaar.  Het schaap mocht even wachten in een stal, waar ze meteen gulzig begon te drinken en daarna aan het hooi begon. De koppel schapen vonden we enkele kilometers verderop. Omdat we niet zeker wisten of het schaap lammeren had hebben we haar toch maar bij de kudde gezet, ondanks haar verwondingen. Met een hoop gemekker maakten twee lammeren zich los van de kudde en renden op hun moeder af. Toch de goede keuze om haar terug te brengen.

De volgende dag hebben we met de herder gesproken, die dit schaap inderdaad over het hoofd had gezien. De wond is nog enkele dagen verzorgd, waarna de herder ons belde en aangaf dat het schaap weer opgeknapt was.

Tip | Dierpraktijk Beest

Laat uw ongeschoren schapen niet grazen in een gebied met bramenstruiken. Controleer dus regelmatig uw weide! De wol komt snel vast te zitten, de doornen kunnen diepe krassen veroorzaken. Pogingen om los te komen leiden helaas tot nog vaster komen te zitten en meer schade.

Maak direct een afspraak

Verder lezen bij Nieuws & Info