Dit is het verhaal James, James Bond. Niet ‘Bond, James Bond’, omdat deze Mr. Bond veel meer James is dan Bond.

Deze James Bond maakte het thuis iets te bont en kwam daarom een bezoekje brengen aan Dierpraktijk Beest. James Bond: een sproeiende kater. James is een zesjarige kater (Europese korthaar). Een knappe kater, die helaas al sinds drie jaar in huis plast. Niet op de kattenbak. Juist niet! James prefereert enkele vaste plekken elders in huis. Zes jaar geleden werd James Bond door medewerkers van de dierenambulance uit een kliko gehaald. Hij was toen een kitten van drie weken oud, bovendien in bezit van de niesziekte. James werd naar een dierenasiel gebracht om twee weken later mee naar huis te gaan met zijn huidige baasjes. James deed zijn ontlasting buiten, omdat hij niet in de buurt van de kattenbak durfde te komen. Op driejarige leeftijd troffen zijn baasjes bloed aan in zijn urine, na een antibioticakuur was dit over, maar het sproeien bleef. Nadien kreeg James overgewicht, waarop zijn baasjes gestopt zijn met continu voedsel aan te bieden. James is op moment van het consult bij Dierpraktijk Beest een ‘gestroomlijnde’ kater. Zijn baasjes vertellen me dat hij om etenstijd graag om voer bedelt. Wat hij vervolgens links laat liggen.

Sproeiende kater

Kater bang voor mannen

Net als James Bond is deze kater een einzelgänger. James leeft in huis maar kan dag en nacht de tuin in. Hij zou over de schutting naar andere tuinen kunnen komen, maar blijft liever in zijn eigen tuin. James Bond de kater heeft nooit vechtwonden. Om het imago van James Bond de superheld extra teniet te doen heeft deze James besloten dat hij bang is voor drukte én voor mannen. Zodra de man des huizes binnenkomt vlucht James naar buiten of gaat ergens onder zitten. James is geen knuffelkat. Op de zeldzame momenten dat hij geaaid wil worden, springt hij bij zijn baasjes op de bank. Zoals beschreven verstopt hij zich graag onder dingen. Zijn favoriete plekjes zijn onder een stoel, of op de eetkamerstoel, maar dan wel onder het overhangende tafelkleed.

Afstandelijke kat

James ligt op veilige afstand en houdt ons in de gaten. James komt afgesloten en gelaten over. Volgens zijn baasje klopt dit, hij is erg op zichzelf. Gedurende het fysieke onderzoek viel op dat de vacht van James rommelig is bij de nierstreek. Dat het in dit gebied niet lekker ziet liet hij duidelijk merken. Tijdens het energetisch afvoelen sloeg James zodra ik ter hoogte van zijn nierstreek kwam. Zijn tweede en derde chakra voelen warmer. In de natuurgeneeskunde staat het tweede chakra onder andere voor het verwerken van emoties. Eetstoornissen worden aan gebied gekoppeld. Fysiek staat het tweede chakra in relatie tot de maag (emotionele reactie), de dikke darm (onbewuste gevoelsverwerking  en het vermogen tot loslaten van emoties) en de blaas (territorium besef, ook psychologisch). Het derde chakra is de zonnevlecht, hetgeen staat voor wilskracht en zichzelf neerzetten. Fysiek is dit chakra gerelateerd aan zowel het spijsvertering- en spierstelsel.

Emotie bij de kat

Omdat een zwakke blaas (dan zou James niet het sproeien laten zien, maar gewoon urineren), onzindelijkheid (dan zou hij ook binnen ontlasting laten zien) en voedingstekorten gedurende zijn jeugd en daardoor afwijkende nierfunctie (ook dan zou hij alleen blaas laten leeglopen (plassen), wat James laat zien is gecoördineerd sproeien) niet aannemelijk zijn als hoofdoorzaken van het sproeien kunnen deze worden uitgesloten. In mijn opinie sproeit James Bond omdat de hormoonhuishouding na castratie in stase verkeert. Het kliko-verleden van James werkt emotioneel op hem door. De blokkades van het tweede en derde chakra verklaren zijn angst voor intimiteit en zijn wantrouwende gedrag. Zijn rommelige vacht rondom de nierstreek, samen met het gehele fysieke, emotionele en energetische beeld, weerspiegelt de relatie met nier en blaas. En de daaruit voortkomende nier en blaasproblemen.

Team Beest heeft hem eenmalig een passend homeopathisch middel gegeven. Na twee weken ontving ik volgende mail:

Hoi Mieke,
Na je bezoek knapte James zienderogen op. Hij werd kalmer en was minder schichtig. Het plassen werd steeds minder totdat het verdween. Opvallend was dat James met name naar de mannen in huis toe minder angstig leek. Hij gaat nu zelfs het liefst bij hen op schoot liggen. Hij is veel in huis en ligt het liefst ‘s avonds bij ons in de woonkamer.
Nogmaals onze dank is groot.
Lieve groet.

Maak direct een afspraak

Verder lezen bij Nieuws & Info

Tekst: Marloes Kruiper. Gepubliceerd op Dierennieuws, 2 april 2014.