De huiskat (Felis Catus) stamt af van de Afrikaanse wilde kat. In tegenstelling tot de Europese wilde kat, is de huiskat circa 10.000 tot 12.000 jaar geleden gedomesticeerd. Inmiddels zijn er talloze kattenrassen, waarvan sommige pas 50 jaar bestaan!

Een oud gezegde luidt ‘als katten muizen, mauwen ze niet’. Kort door de bocht betekent dit: geef zeurende kinderen wat te eten en ze zijn stil. Laten we hier maar niet te diep op ingaan. Inhoudelijk is het spreekwoord een stuk interessanter omdat miauwen aangeleerd gedrag is, een aanpassing aan de mens. Wilde katten miauwen namelijk niet!

Huiskat is jager van nature

Als je katachtigen bestudeert, zie je dat ze gebouwd zijn om te jagen. Ze hebben een uitstekend gehoor, ‘nachtzicht’ in combinatie met tastharen, een sterke achterhand voor sprongkracht, een lenige ruggengraat en een vergroot evenwichtsorgaan. Ze zijn gemaakt voor energieke, kortdurende aanvallen. Een kat kan uren naar zijn prooi loeren om er opeens naartoe te springen. De gemiddelde huiskat krijgt zijn voer voorgeschoteld. Jagen is over het algemeen dus niet nodig om te overleven. Dit betekent niet dat katten dus niet hoeven te jagen! Om geestelijk in balans te blijven, hebben katten dit juist wél nodig.

Jachtinstinct Kat

Oerkat

Een relatief klein deel van de dagtaak bestaat uit zelfverzorgingsgedrag (poetsen). Katten besteden ook tijd aan het veiligstellen van hun territorium. Dit territorium wordt dagelijks gecontroleerd op indringers en grenzen worden afgebakend (door middel van sproeien). De ‘oerkat’ heeft een leefgebied dat tientallen vierkante kilometers beslaat. In Nederland hebben boerderijkatten het relatief gunstig, hoewel het leefgebied verkleind is tot maximaal enkele vierkante kilometers. De gemiddelde kat in Nederland heeft deze luxe niet. Onderzoek toont aan dat katten in Londen circa 0,02 hectare ter beschikking hebben zonder het territorium van een andere kat binnen te dringen. Dit is vergelijkbaar met het leefgebied van katten in grotere steden in Nederland. Grofweg het gebied waar een wilde kat zich uitrekt na een dutje … Een groot deel van de dag slapen katten, gemiddeld 12 uur per dag. Over het algemeen kan worden gezegd dat katten die altijd binnenshuis verblijven nog meer slapen. Wat kun je als kat anders doen?

 

Krabben en klimmen

Aan ons de taak het leven van onze huiskat zo aangenaam mogelijk te maken! Verhuizen is uiteraard niet de meest voor de hand liggende oplossing, maar met enkele aanpassingen in huis voelt je kat zich de krijger die hij diep van binnen is. Het Duitse bedrijf Goldtatze bijvoorbeeld maakt prachtige en natuurlijke krab-, lig- en klimmaterialen voor in huis. Door deze attributen in huis te plaatsen, wordt je kat geprikkeld en heeft hij meer mogelijkheden om zich een avonturier te voelen binnenshuis.

Lekker hoog eten

Bij ons in Dierpraktijk Beest komen regelmatig katten met eetproblemen.Verrijking huis kat Een tip: probeer het eten eens wat hoger te plaatsen. Want hoge ligplekken hebben vaak de voorkeur van katten en dit geldt zeker óók als het om eten gaat!

Wordt vervolgd …

Groet, Marloes Kruiper

Maak direct een afspraak

Verder lezen bij Nieuws & Info

Tekst: Marloes Kruiper. Gepubliceerd op Dierennieuws op 5 maart 2014.