Vanaf heden zal ik maandelijks een stukje schrijven voor Huisdierplein. Deze columns zal ik wijden aan de voedingsadvies voor (huis)dieren.

Als natuurgeneeskundige en onafhankelijk voedingsadviseur ben ik werkzaam bij Dierpraktijk Beest en is voeding een steeds terugkerend onderwerp.

In onze praktijk onderzoeken wij dieren vanuit een holistisch perspectief. Dit betekent dat wij uw dier in zijn/ haar totaliteit bekijken. Zo wordt naast de huidige klacht onder andere altijd het medisch verleden, huisvesting, bewegingsaspecten en de voeding meegenomen. Vanuit dit complete beeld zijn wij in staat de samenhang tussen afzonderlijke klachten en het ontstaan van deze klacht(en) in kaart te brengen en dierliefhebbers een individueel advies te geven.

Het belang van gezonde diervoeding

voeding huisdieren

Voeding is onderdeel van het geheel en dus geen ‘ding op zich’. Voeding die aansluit bij de behoeften van een individu is een voorwaarde voor een fysiek, emotioneel en energetisch gebalanceerd dier.  Voeding gaat veel verder dan alleen het voedsel en de hoeveelheid.

Meerdere zaken zijn van belang. Naast de diersoort spelen ras, grootte en leeftijd een rol in de voedingsbehoefte. Dracht, ziekte, mate van stress en training zijn bijvoorbeeld ook aspecten die van invloed zijn op voedingsbehoefte. Ook het tijdstip van voeren, manier van voeren zijn van belang. Stiekeme hapjes van een huisdier tussendoor, de kat die muizen vangt, de hond die tijdens het wandelen een boterham naar binnen schrokt. En vergeet vooral niet de tussendoortjes, eventuele medicijnen, supplementen. Deze lijst is uiteraard oneindig veel langer.

 

Het hele spijsverteringssysteem is afhankelijk van voeding. Verkeerde voeding is veelal niet per se verkeerde voeding, maar soms wel voor een specifiek dier. Vaak voorkomende klachten die samenhangen met voeding zijn allergieën, huidklachten, diarree en chronische klachten. Maar ook verveling, agressie, bewegingsproblemen en vinden soms hun oorsprong in voeding. Denk aan tekorten of juist overschotten. Al met al is voeding een prachtig onderwerp.

Op de website van Dierpraktijk Beest kunt u vast verder lezen over voeding en samenhangende spijsverteringsproblemen.

Volgende maand meer over dit interessante onderwerp. Ik zal per column een diersoort aan bod laten komen, inclusief voorbeelden en enkele tips.

Veel leesplezier!

Groet Marloes Kruiper.

Maak direct een afspraak

Verder lezen bij Nieuws & Info

 

Tekst: Marloes Kruiper. Gepubliceerd op Huisdierplein, 20 mei 2014.