Dierpraktijk Beest krijgt regelmatig te maken met drukke honden, maar wat als uw hond dingen sloopt?
Eigenaren komen met de klacht dat hun hond óf heel druk is (en soms van alles sloopt) óf slaapt. Sommige honden pakken van alles (papier, borstels, etc.) uit de kamer en maken dit kapot. Knuffels worden van binnen de kortste tijd ontdaan van hun ogen, neus, oren en/of staart, waarna de inhoud (pluisjes) door de hele kamer verspreid liggen. De meeste eigenaren stoppen dan ook snel met knuffels, omdat ze hun hond willen leren dat slopen niet de bedoeling is. Sommige honden slopen ‘ stiekem’, als er niemand thuis is. Andere slopen juist in het bijzijn van de eigenaar. Het laatste geval is duidelijk makkelijker aan te pakken, wanneer je erbij bent is het aan te leren dat slopen niet mag. Dit gaat lastig als er niemand thuis is.
Met name speelse en/of jongere honden luisteren vooral als de eigenaar rustig zegt “Brutus niet doen”. Wanneer een eigenaar roept of boos wordt zien honden het als een spel en gaan juist door. Lees verder over ‘Gedragsproblemen‘…
Verveling of Verlatingsangst?
” Het is noodzaak de ‘drive’ van het slopen te achterhalen”. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Wanneer een hond met name sloopt als hij alleen thuis gelaten wordt, kan dit een teken zijn van verlatingsangst. Opsluiten in een Bench maakt deze angst in veel gevallen groter. Maar wat als uw hond zoveel indrukken krijgt als hij wakker is en daarom dingen verscheurt (stress op afreageert)? Of als uw hond aan tafelpoten knaagt omdat zijn tanden doorkomen? Pure verveling kan echter ook een aanleiding zijn om te gaan slopen. Omgekeerd wanneer een hond juist sloopt in het bijzijn van de eigenaar kan dit een roep om aandacht zijn. Lees verder onder ‘ Praktijkvoorbeelden‘ …
Dierpraktijk Beest & Tips
Let eens op of het slopen minder is na een actieve dag? Is dit het geval geef uw hond dan eens een bot (runderbeen) als u een keer wat langer van huis bent. Ook een ‘Kong’ met een lekkere vulling houdt je hond uren bezig. Vul deze bijvoorbeeld met pindakaas. Of met de avondmaaltijd, in plaats van het voer zo te geven. Op hete dagen kun je hem vullen met leverworst, leg hem daarna in de vriezer… een hondenijsje! Of met stukjes kaas, dan even in de magnetron en af laten koelen) kan soms oplossing bieden. Heb je zelf een leuk idee? Deel dit dan met ons en andere hondenliefhebbers! Meer afwisseling tijdens het uitlaten kan ook helpen: probeer eens speurwerk!
Waarom sloopt mijn hond?
Om tot een resultaat te komen is het noodzakelijk de achterliggende motivatie van het slopen te achterhalen. Dierpraktijk Beest bekijkt graag per individu de situatie om de juiste conclusie te trekken en een toegespitst maatregelen (en indien nodig middelen) voorstel te kunnen doen. Het spreekt voor zich dat een hond die bang is (verlatingsangst) een ander trainingsprogramma vereist dan een hond die zich verveelt. Dierpraktijk Beest helpt u graag!
Door de vele reacties, waarvoor dank, hebben wij een vervolg geschreven: Lees het hier.