Onkruid in de paardenwei, een pest voor de paardenhouder. Of juist een zegen?

Wat is onkruid en wat is een kruid? Sommige kruiden worden onterecht als onkruid bestempeld. Voor paarden kunnen zij een toegevoegde waarde hebben! Pas dus op met onkruidverdelgers, en streef niet altijd naar mooie strakke weilanden. Wees gezegend met ‘onkruid’.  Maar weet wel wat er groeit en bloeit in je paardenweide.

weidebeheer deel 1

Strakke grasweilanden, puur gras. Verwaarloosde schrale weilanden. De keuze is snel gemaakt. Of toch niet?
Uiteraard is er ook nu een gulden middenweg. Een pure Engels raaigras weide is uiterst geschikt voor melkkoeien, niet voor paarden. Een weiland vol ‘rommel’ kan aan de andere kant gevaarlijk zijn voor het paard. Klachten zoals diarree, koliek, vergiftiging, leverschade etc. zijn dan ook vaak gevolg van onbekwaam weidebeleid.

Welke kruiden zijn kruiden, welke zijn onkruid? Met andere woorden, wat is schadelijk en wat niet? Omdat er duizenden lijsten bestaan van giftige planten beperken wij ons tot de meest voorkomende kruiden en onkruiden.

Jacobs Kruiskruid paard

Jacobs Kruiskruid | Jacobaea vulgaris

Bovenaan de lijst van schadelijke planten staat Jacobs Kruiskruid, dit kruid is zowel vers als gedroogd giftig voor paarden. De toxische stoffen stapelen zich op in de lever. Hetgeen op den duur leidt tot leverschade, soms met de dood tot gevolg. Tricky is het dat paarden dit kruid gedroogd niet meer herkennen. Dus wanneer er Jacobs Kruiskruid in hooi zit, eet het paard dit op. Wat ze met de verse variant niet snel zullen doen.

paardenbloem paard

Paardenbloem | Taraxacum officinale

Geweldig! Sommige mensen zijn van mening dat de paardenbloem een vloek is in de paardenweide. Wees ‘gezegend’! Paardenbloem zit vol vitaminen en mineralen. Zoals vitamine B, C, D, E. Paardenbloem zit boordevol bitterstoffen, kalium, magnesium, ijzer, koper, zink en calcium. Daarnaast heeft paardenbloem een reinigende werking. Het heeft een ondersteunende werking op de nieren. Een prachtige reiniger! Verder een urine drijvend kruid bij uitstek. Paardenbloem activeert de darm, lever en pancreas. Behalve werking op de spijsvertering en urinewegen werkt paardenbloem algeheel versterkend op de gehele weerstand. Ook inzetbaar bij oogziekten, zoals staar.

Mariadistel distel paardenwei

Maria Distel | Silybum Marianum

Menig nieuw paardenhouder spuit ze dood. De mariadistel. Zonde! Dit kruid moet niet de overhand gaan voeren in de weide, maar met enige zorg en oog voor weidebeleid is dit een bruikbaar kruid. De werking zit vooral in de bloemen. Zaden zijn minder effectief, hoewel deze vaak gedroogd te koop zijn. Het verse kruid, de bloem dus, heeft een reinigende werking op de lever. Net zoals de paardenbloem eten paarden met leverschade dit graag. Ook paarden die in het verleden te maken hebben gehad met wormbesmetting, en/ of (overmatig) medicijngebruik hebben baat bij mariadistel in de weide.

brandnetel paard

Brandnetel | Urtica dioica (grote brandnetel) & Urtica urens (kleine brandnetel)

De naam urtica komt van het Latijnse ‘urere’ wat branden betekend. Als brandende, irriterende plant is dit inderdaad een ‘onkruid’. Letterlijk. Zodra je de brandnetel voert, nadat deze is afgeknipt en een dagje heeft kunnen ‘ontbranden’ (gedroogd is), is dit onkruid opeens een wonderkruid! Brandnetel zit boordevol vitaminen en mineralen. Het is weerstandsverhogend, reinigend, stimulerend en bloed verrijkend ineen. Vooral bij tekorten, zoals bloedarmoede of een mineralentekort, komt brandnetel tot haar recht. Brandnetel heeft een reinigende werking op zowel nieren en bloed. Een tip: brandnetel ‘prikkelt’ alle organen tot actie. Bij paarden die ernstig vervuild zijn of bijvoorbeeld zomereczeem hebben kan brandnetel soms een tegenstrijdige werking hebben.

In een volgend artikel ( weidebeheer paard II) gaan we verder met andere (on)kruiden. Zuring, weegbree, kamille komen onder andere aan bod.

Maak direct een afspraak

Verder lezen bij Nieuws & Info