Vervolg Weidebeheer Paard.

Vorig jaar lanceerden wij Weidebeheer paard | deel 1. Wij ontvingen ontzettend leuke en enthousiaste reacties. Zelfs mailtjes en telefoontjes met verzoek om een vervolg. Ondanks alle drukte in onze praktijk is het gelukt: weidebeheer paard | deel 2 staat online!

weidebeheer voor paardenWorkshop | Weidebeheer Paard

Nog leuker: 11 juni 2016 wijden we een hele workshop aan weidebeheer voor paarden! Lijkt het je leuk om deel te nemen, geef je alvast op.

 

Meedoen 

Het is belangrijk om te weten wat er groeit en bloeit in je weiland. Klachten zoals diarree, koliek, vergiftiging, leverschade etc. kunnen een direct gevolg zijn van onbekwaam weidebeleid.In Weidebeheer paard | deel 1 bespraken we regelmatig verwarring ontstaat over planten en kruiden die voorkomen in een paardenweide. Vaak is de benaming onkruid vanuit de ogen van het paard geheel onterecht! Zoals gezegd beperken we ons tot de meest voorkomende kruiden en onkruiden in Nederland.

Zuring | Rumex

Zuring komt in Nederland in verschillende soorten zuring voor. Met name Ridderzuring (Rumex obtusifolius) en Veldzuring (Rumex acetosa) komen in het weiland voor, veelal voor op vochtige weilanden. De meeste paarden zullen dit niet verkiezen boven gras, maar giftig is zuring zeker niet.

weidebeheer workshop dierpraktijk beest natuurgeneeskunde paard

In tegendeel, het blad is uiterst eetbaar (en ook smakelijk in je eigen salade). Omdat zuring vaak snel verspreidt en brede bladeren heeft gaat het de grasgroei tegen. Spuiten is een optie, dit werkt minimaal en moet meerdere keren herhaald worden. Daarnaast zijn wij als natuurgeneeskundige praktijk uiterst alert op gifstoffen. Een betere optie is uitsteken. Let hierbij wel op dat de gehele wortel meekomt, als er maar een klein stukje wortel in de grond wordt achter gelaten, groeit deze plant gewoon weer opnieuw. De zaden die over het land verspreid worden behouden zeer lang hun kiemkracht. Veldzuring bevat vooral veel Vitamine C en ijzer. Het is een gezonde wilde groente mits je paard er niet teveel van eet. Veldzuring werd vroeger gezien als volksmedicijn. Deze groente werkt bloedzuiverend, waterafdrijvend en laxerend. Behalve een hoge Vitamine C en ijzer boost bevat zuring oxaalzuur, dit kan leiden tot de vorming van nier- en blaasstenen, maar dan moet je er wel erg veel van eten.

Dierpraktijk Beest | Zuring

Van zuring is een homeopathisch middel gemaakt, nl. Rumex (zuring dus). Dit middel kan worden ingezet bij bronchitis en dampige paarden. Rumex wordt met name ingezet als er sprake is van een droge hoest, die ’s morgens het ergste is.  Hier zijn uiteraard meerdere middelen voor, het is zoals altijd zaak te kijken naar de klacht, maar in de homeopathie nemen wij naast het fysieke ook het mentale mee. Een middel moet dus passen, zowel mentaal als fysiek.

Weegbree | Plantago

In onze paardenweides komen twee soorten weegbree voor: grote weegbree (Plantago major) en smalle weegbree (Plantago lanceolata). Zowel smalle weegbree als grote weegbree hebben inwendig toegediend hoofdzakelijk werking op de slijmvliezen. Ontstekingen van de darm: darmslijmvlies herstellend en ontstekingsremmend, in grote mate laxerend; luchtwegontstekingen: slijmoplossend, desinfecterend, antibacterieel en weefselversterkend. Verder is weegbree bloedreinigend, en bloedverrijkend, ook bij bloedarmoede. Zeker geen onkruid dus!

grote weegbree natuurgeneeskunde paard

Grote weegbree | Plantago major

Grote weegbree heeft een breed blad. Het blad tekent duidelijk 7 nerven af, corresponderend met de 7 zenuwbanen. Dit kruid is dan ook waardevol in een paardenweide! Het werkt via het zenuwstelsel, kalmerend en versterkend. Grote weegbree helpt bij zenuwuitputting en neurasthenie (zenuwzwakte). Verder is het net als smalle weebgree inzetbaar bij ontstekingen, maar ook ontstekingen als ontstoken tandvlees, wisselen en kiespijn.

workshop weidebeheer paard dierpraktijk beestSmalle weegbree | Plantago lanceolata

Bij uitwendig gebruik is smalle weegbree onder andere bloedstelpend, pijnstillend en wondhelend. Inwendig, dus in de paardenweide, is de werking vooral als een goed antibioticum bij allerlei ontstekingen met stekende pijnen. Smalle weegbree bevat veel antibacteriële stoffen, een winst dus in je weiland! Een weerstandsverhoger en wondgenezer op elk vlak, ook bij luchtweg- , oor- en darmontstekingen.

Dierpraktijk Beest | Weegbree

Weegbree is een vaste plant, een van de meest verspreide kruiden over de wereld! Plantago komt van het Latijnse ‘planta’ wat voetzool betekent. Het blad lijkt op een voetafdruk en het kleverige zaad verspreidt zich als je eroverheen loopt. Ezelsbruggetje: Weegbree groeit in de voetsporen van de mens, dus ook daar waar de meeste ongelukken gebeuren (o.a. berm), weegbree is een prachtig EHBO-kruid, direct wondhelend en bloedstelpend in te zetten.

KamilleKamille | Matricaria recutita

Echte kamille, ook wel moederkruid genoemd, heeft een holle bloembodem. Dit verwijst naar de werking op het buikgebied, met name bij buikpijn, gasvorming en kramp is kamille waardevol. Ook bij koliek dus! Daarbij heeft kamille een ontstekingsremmende en pijnstillende werking. Zo ben je waarschijnlijk bekend met het gebruik van kamillethee bij oogontstekingen. De bijnaam moederkruid slaat op de werking van kamille op de vrouwelijke organen. Niet te verwarren met Moederkruid zelf! kamille kan ingezet worden bij menstruatiepijn, baarmoeder- en eierstokontsteking. Kamille heeft oneindig veel toepassingen, een zeer waardevol kruid. Zonde om dood te spuiten!

 

Maak direct een afspraak

Verder lezen bij Nieuws & Info