Huisvesting beïnvloedt de immuunrespons!

beïnvloeden sociale beperkingen dieren
We zouden het leuk vinden als je dit artikel deelt met je mede-dierengek op Facebook & Co.  

#paard #huisvesting #immuunsysteem #sociaal contact #welzijn #gezondheid

Sociale contacten beïnvloeden wel degelijk het immuunsysteem. Zo blijkt uit onderzoek. Het is zo vanzelfsprekend voor ieder van ons die dit allang weet. Iedere vorm van realiteitszin, intuïtie, instinct, overdracht door jarenlange ervaring en daarmee kennis lijkt niet meer te tellen. Wij als holistische praktijk lopen hier vaker tegenaan. Jij zelf misschien ook? We zijn daarom extra blij dat wetenschappelijk onderzoek onderstreept wat wij en jij al weten.

Welzijn paarden gebaat bij sociaal contact. 

Het is “common sense” dat kudde dieren, zoals paarden, maar ook de mens, gebaat zijn bij sociaal contact. Laat dit onderzoek hier nou over gaan. Er is namelijk “uitgevonden” dat kudde dieren sociale behoeften hebben en onthouding hiervan resulteert in psychische problemen. Letterlijk staat er deprivatie, wat onthouding, beperking, ontneming, gemis, maar ook vrijheidsberoving betekent. Ik wil hiermee geen bruggetje suggereren met de lockdowns, maar het zet je wel aan het denken. Terug naar het onderwerp, het beperken van sociale contacten resulteert in psychische klachten.

Een recent (augustus 2022) onderzoek toont aan dat paarden die van groepshuisvesting overgaan naar individuele stalling verandering laten meten in hun witte bloedcel tellingen en plasma cortisol gehalte. Hieruit wordt geconcludeerd dat deze verandering gepaard gaat met een hoger risico op infectie ziekten. Paardenwetenschapper Sonja Schmucker en haar collega’s (Hohenheim Universiteit, Duitsland) bestudeerden 12 warmbloed ruinen tussen de 2 en 3 jaar oud gedurende verscheidene management veranderingen. Het onderzoek richtte zich op gedrag en immuunrespons.

De paarden leefden in groepen, met dagelijkse weidegang. Het eerste deel van het onderzoek werd de groep in tweeën gesplitst. Iedere groep wordt in een paddock gehouden, zonder de andere groep te kunnen zien. Na een proefperiode van acht dagen worden de groepen weer samen gevoegd, deze originele samenstelling wordt acht weken aangehouden. Voor het tweede deel van het onderzoek worden alle paarden in individuele stallen geplaatst. Ze kunnen hun buren door tralies zien, ruiken, horen en aanraken. Gedurende de eerste stalweek krijgen de paarden 30 minuten vrije uitloop in een binnenbak. Vanaf de tweede week worden de paarden gelongeerd.

Gedurende het onderzoek worden bloedmonsters verzameld om de cortisol levels en immuun cel aantallen te analyseren.
Het resultaat laat voor zich spreken. Paarden die naar individuele stalling worden omgezet laten acute immuun veranderingen zien. Stress gerelateerd. Opmerkelijk is dat het opsplitsen van de groep in de twee kleinere groepen weinig verandering laat meten.

“Het aantal eosinofiele, monocyten en T-cellen verminderde, waarbij het aantal neutrofielen vermeerderde resulterende in een verhoogde N:L ratio. Dit patroon van verandering geeft een welgekend beeld weer van een immuun modulatie veroorzaakt door acute sociale stress.”

De plasma cortisol concentraties veranderen niet na het opsplitsen van de groep in twee kleinere groepen, maar al na één dag was er een verhoging meetbaar in cortisol concentraties meetbaar na het opstallen. Na acht dagen, toen de paarden werden teruggevoegd in de groep, verlaagde het cortisol level zich direct tot de normale waarde. De onderzoekers zeggen echter: “Ook al normaliseerde de cortisol levels zich na acht dagen, de veranderingen in de meeste immuun cel aantallen bleef aanhouden. Dit wijst op een langdurig effect op het immuunsysteem.”
. Paard Dierpraktijk Beest Graziano
#Welzijn #Paard #Natuurlijk gedrag 

“Het aantal eosinofiele, monocyten en T-cellen verminderde, waarbij het aantal neutrofielen vermeerderde resulterende in een verhoogde N:L ratio. Dit patroon van verandering geeft een welgekend beeld weer van een immuun modulatie veroorzaakt door acute sociale stress… Ook al normaliseerde de cortisol levels zich na acht dagen, de veranderingen in de meeste immuun cel aantallen bleef aanhouden. Dit wijst op een langdurig effect op het immuunsysteem.”

Conclusie

We hebben het nog steeds over paarden, bij mensen, honden etc. is dit onderzoek tot op heden niet gedaan. We kunnen er van alles over denken, onze conclusies trekken, waarschijnlijk terecht, maar dat houden we in het midden. Het onderzoeksteam ontdekte ook dat, verassing, sommige paarden stereotypisch gedrag lieten zien na één week op stal. Het “stalonderzoek” duurde acht dagen, ik vraag me af wat er zich na die ene week plus één dag had afgespeeld. Dat komen we nooit te weten, gelukkig.
Het onderzoeksteam rapporteerde dat het resultaat “sterk indiceert dat sociale isolatie een chronische stressor met negatieve impact op het welzijn en de gezondheid (van paarden) is en benadrukt het de baat van groepshuisvesting met betrekking tot immuungezondheidsparameters.”Ook concludeerden de onderzoekers dat “relocatie naar individuele stalling een intense stressor voor de paarden representeerde, dit leidde tot acute en chronische veranderingen in bloedtellingen van verscheidene leukocyten. Contrasterend resulteerde het opsplitsen van de groep juist niet in gedrags-, endocriene-, of immunologische stress reacties”.Deze plotse verandering in huisvesting van groep naar individu is een vaak geziene situatie ( ik noem het expres niet norm) bij jongere paarden.

 

“Dit onderzoek geeft ons meer bewijs dat stalling, zonder lichamelijk contact, meetbare stress veroorzaakt. Het is bewezen nadelig en schadelijk voor het psychische en fysiologische welzijn van paarden. Het resultaat geeft sterk aan dat het individueel houden van sociale dieren, in dit geval paarden, een intense stressor is van acute en chronische klachten. Bovenstaand onderzoek highlights de negatieve impact van individuele huisvesting op welzijn en gezondheid. Het onderzoek bewijst de voordelen van sociale contacten met betrekking tot immuunrespons. Ons inziens van alle sociale wezens…

Bron  Schmucker S, Preisler V, Marr I, Krüger K, Stefanski V (2022) Single housing but not changes in group composition causes stress-related immunomodulations in horses. PLoS ONE 17(8): e0272445. INDIVIDUAL STABLING FOUND TO ALTER IMMUNE RESPONSE

Verder lezen bij Nieuws & Info