optimale voeding katHoe weet je welk merk jouw kat nodig heeft?

Welke variant hij (of zij) lekker vindt? En maakt dit iets uit?

Er leven meer dan drie miljoen katten in Nederland. Door de grote voerbehoefte zijn er tientallen merken voer, in alle denkbare varianten. Een eeuwige strijd voor de voerproducent. Grofweg is al het kattenvoer wat in Nederland verkrijgbaar is in orde. Het is zelf zo dat duurder voer niet per se beter is dan goedkoop voer. Hoewel de bekende merken wel blijven vernieuwen en meer geld besteden aan onderzoek. Waar goedkope huismerken niet of amper adverteren gaat bij de ‘top merken’ een riant deel van de opbrengst naar reclame.

Gezondheidsclaims

Nog verwarrender zijn de gezondheidsclaims die je vanaf de verpakking tegemoet schreeuwen. De eigenaar krijgt door deze misleidende marketing strategie het gevoel goed voor zijn dier te zorgen. Voor de kat zelf hebben die extra erwten, wortelen of koolhydraten geen enkele toegevoegde waarde. Sommige gezondheidsclaims blijken zelfs niet waar.

Waar moet je op letten?

  • Een kat heeft vetten nodig in voeding (tussen de 10-25%, afhankelijk van leeftijden energieverbruik)
  • Het eiwit gehalte moet rond de 26% liggen
  • Taurine (aminozuur) om de weerstand op pijl te houden
  • Vitamine A en B12

Trends & Hypes

Zo is de laatste trend het toevoegen van Yucca. Katten zijn vleeseters die hun voorverteerde vezels verkrijgen via de maaginhoud van hun prooi. Yucca is een zaagpalm, een kat kan hier niks mee, hun lichaam is er niet op gebouwd dit af te breken. Daarnaast maakt deze zaagpalm kleine verwondingen in het maag-darmstelsel, hetgeen kan leiden tot darmontstekingen. Niet zo simpel dus dat voer.

Op de website kunt u meer lezen over de behoeften en samenstelling van een ‘goed kattenvoeder’: https://dierpraktijk-beest.nl/voeding-kat/

Voedingsgerelateerde klachten

Voeding hangt nauw samen met de weerstand van een individu. Zo is er een verband tussen voeding en allergieën, die vaak optreden bij een lagere weerstand. In onze praktijk komen we regelmatig katten, maar ook honden, paarden en andere dieren, tegen met spijsverteringsproblemen, bewegingsproblemen, oogklachten, huid of vachtproblemen die terug zijn te leiden op de voeding van een dier.

Zoals vorige keer al aangegeven is voeding dus veel meer dan voer alleen!

Groet Marloes Kruiper.

 

Maak direct een afspraak

Verder lezen bij Nieuws & Info

Tekst: Marloes Kruiper. Gepubliceerd op Huisdierplein op 25 juni 2014.