Wat zijn de behoeften en samenstelling van een goed kattenvoeder? Voeding van de kat onder de loep.

In tegenstelling tot bij honden, waar zelf voer samenstellen redelijk populair is, wordt dit bij katten zelden gedaan. Katten zijn heel kieskeurig en individualistisch. Voeding van de kat dient daarom vooral smakelijk te zijn. Het spreekwoord “wat de boer niet kent eet hij niet” zou aangepast kunnen worden tot ” wat de kat niet kent eet hij niet”. Omdat katten een kleine maag hebben eten ze in kleine delen. Katten zijn carnivoren, bij het samenstellen van een gezonde, evenwichtige voeding van de kat is het belangrijk om dit in je achterhoofd te houden. Hoewel het in Amerika een trend is om je kat vegetarisch te voeren is dit zeer risicovol! Daartegenover staat dat het tevens gevaarlijk kan zijn om katten enkel vlees te voeren. De calcium/fosfor verhouding van vlees is verkeerd. De optimale calcium-fosfor verhouding voor de kat is als volgt: 0,9:1 tot 1,1:1.  In de natuur eten katten ook niet alleen vlees, ze verorberen de hele prooi. Vers voer blijkt daarentegen beter aan te sluiten bij de kat dan enkel brokken. Katten eten planteneters (liever geen insecteneters) om de halfverteerde vezels uit het maag-darmkanaal van hun prooi binnen te krijgen. Daarnaast bevatten de botten van prooidieren calcium.

voeding van de kat | rauwe vis

Katten hebben veel vetten nodig

De vetbehoefte van een kat is veel hoger dan die van een hond. Katten hebben een vetpercentage van 10 – 25% nodig, dit is onder andere afhankelijk van leeftijd en energieverbruik. Het vetgehalte van droogvoer (brok) is te laag (ook bij hond). Brok wordt snel ranzig als er vet aan is toegevoegd, om dit te voorkomen wordt er aan brok te weinig vet toegevoegd.

Wat te doen: extra vet door de voeding van de kat. Hierdoor gaan zowel smakelijkheid als energiegehaltes omhoog. Daarnaast houden katten van vet. Zowel dierlijk als plantaardig vet is oké.

Arachidonzuur (vetzuur) is noodzakelijk voor de kat. Dit komt alleen voor in dierlijk vet. Een van de redenen waarom katten niet gebaat zijn bij een vegetarisch dieet.

Let op als je vis voert aan een kat, echte vette vis, dan moet de kat ook extra Vitamine E krijgen. Daarom is enkele keer vis niet erg, maar kun je niet standaard vis voeren.

Energieverbruik van de kat

De energie behoefte van katten is constanter dan die van bijvoorbeeld een hond. Voor mensen zijn koolhydraten een bekende energieleverancier. Aan veel compleet voeren zijn dan ook koolhydraten toegevoegd. Katten hebben geen koolhydraten nodig in voer! Dat dit er wel ‘standaard’ in zit is overbodig, koolhydraten doen enkel dienst als maagvulling. De kat kan zelf bestanddelen omzetten tot suiker/ koolhydraten (glucogenese).

Indien er extra energie nodig is voer dan geen koolhydraten, maar vetten!!

Eiwitbehoefte van de kat

De eiwit behoefte van een kat is circa 26%. De eiwitbehoefte van jonge katten ligt hoger, namelijk rondom de 30%.
Taurine is een essentieel aminozuur, dit dierlijke product kan de kat niet zelf maken en moet hij dus uit het voer halen. Taurine is het meest voorkomende aminozuur in de witte bloedlichaampjes (weerstand & immuunsysteem). Bij een gebrek aan taurine vermindert de beweeglijkheid van de witte bloedlichaampjes en dit gaat ten koste van de weerstand. Katten kunnen zelf geen taurine aanmaken en moeten dit dus via de voeding binnenkrijgen. Arginine is tevens een essentieel aminozuur, ook dit moet de kat verkrijgen uit dierlijke producten.

Het vocht dat vrijkomt bij het ontdooien van kabeljauw bevat taurine. Tekorten kunnen aanleiding zijn tot bijvoorbeeld blindheid en verminderde weerstand. Allergieën kunnen optreden bij een taurine tekort.

voeding van de kat | kattenvoer

Essentiële Vitaminen

Vitamine A en B12 zijn essentiële vitamines voor de kat. Een kat kan Vitamine A niet zelf omzetten uit caroteen. Wortelen toegevoegd aan een voer hebben dus geen toegevoegde waarde voor de kat.  De benodigde Vitamine A haalt de kat uit dierlijke producten. Een Vitamine A tekort uit zich onder andere in slecht zien en slechte slijmvliezen. Vitamine B12 haalt de kat uit dierlijke producten en kan enkel opgenomen worden in het Ileum (kronkeldarm: laatste deel van de dunne darm). Bloedarmoede treedt op bij een Vitamine B12 tekort.

Overige aandachtspunten | Voeding van de Kat

Daarnaast zijn er enkele punten van belang wat betreft kattenvoeding. Zo bevatten rauwe zoetwatervis en haring Thiaminase. Dit breekt Vitamine B1 af.

Door de vis eerst te koken lost u dit probleem op.

Rauwe eieren bevatten Ovidine (in sommige artikelen wordt dit Avidine genoemd). Ovidine bindt zich aan Biotine, waardoor Biotine niet meer beschikbaar is voor de kat. Biotine tekort uit zich in slechte huid en nagels.

Wij raden dus aan geen rauwe eieren te geven, maar deze eerst te koken.

Tenslotte is er vaak Yucca toegevoegd aan voeding van de kat. Dit is een zaagpalm, maakt kleine sneetjes/ wondjes in de darmwand. Niet verstandig dus.

 

Meer lezen over voeding:  Voeding & Spijsverteringsproblemen en Voedingsadvies voor huisdieren.
Heeft uw kat last van klachten die wel eens een oorsprong zouden kunnen hebben in het voer? Wilt u de voeding van uw kat laten controleren?  Of heeft uw kat baat bij een onafhankelijk voedingsadvies? Maak dan een afspraak!

Maak direct een afspraak

Verder lezen bij Nieuws & Info