Gezond de winter door!

lijnzaad paarden
We zouden het leuk vinden als je dit artikel deelt met je mede-paardengek op Facebook & Co.  

#vlas #lijnzaad #paarden #paardengezondheid

Linum usitatissimum, oftewel vlas, wordt al eeuwenlang gebruikt voor meerdere doeleinden. Beter bekend als lijnzaad en lijnzaadolie. Vlas is een eenjarige plant, wordt 1,5 meter hoog, met aan de bovenzijde lichtblauwe bloemetjes. Een van de therapieën die Dierpraktijk Beest inzet is Fytotherapie (kruidenleer). In de kruidenleer worden aan kernmerken van een plant eigenschappen van de werking afgelezen. Zo is de stengel van vlas taai en soepel, buigzaam, maar breekt niet. Hetgeen duidt op een soepel makende werking, losmaken van verhardingen en oude patronen. De bloemen bloeien maar 1 dag! Waarbij de kleur wit staat voor ontstekingsremmend en harmoniserend, het blauw voor verzachtend en koortswerend.

Hét middel tijdens de winter | paddock periode van paarden.

Lijnzaad(olie) staat bekend om haar bevorderlijke werking tijdens de rui. Maar er is meer!  Lijnzaadolie werkt inderdaad bevorderlijk tijdens de rui. Ook tijdens de rui-periode van honden trouwens! Maar gekookte lijnzaad heeft meerdere nuttige functies. Bijvoorbeeld bij zand(koliek) en /of maagzweren. Met name voor zandetende paarden zijn er verscheidene natuurlijke middelen op de markt, bijvoorbeeld ‘Zand Weg’. Dit middel bevat “semen psyllii”, vlozaad van weegbree, en bevat net zoals lijnzaad veel slijmstoffen. Hoewel… gekookte lijnzaad bevat beduidend meer slijmstoffen. Er zijn namelijk meerdere planten en kruiden die veel slijmstoffen bevatten.

Tijdens het kookproces van lijnzaad komen er zoveel slijmstoffen vrij dat dit plantje een dikke plek in de top 3 verdient. Lijnzaad heeft door haar hoge slijmstof en vezelgehalte een positieve werking bij zowel verstopping als diarree. Onze ervaring is dat de natuur zelf prachtige fytotherapeutische producten aanbiedt die minstens net zo goed, dan niet beter, werken. Zoals hierboven reeds beschreven bevat lijnzaad veel slijmstoffen. Deze slijmstoffen hebben een verzachtende werking op de slijmvliezen van een dier (en mens). Slijmstoffen voeren overtollig slijm af, maken verhardingen zacht, omhullen bacteriën en schadelijke stoffen en voeren deze af (zand in darmen). Bovendien herstellen slijmstoffen de slijmvliezen, zowel van de darmen als wel de maag.

Een bijzonder middel bij maagzweren, maar dus ook als je paard ooit een worminfectie heeft gehad. De slijmstoffen in lijnzaad oefenen door hun zwel- en glijvermogen een mechanisch niet prikkelende, laxerende werking uit.

Met andere woorden: lijnzaad voert af, zonder het darmslijmvlies te irriteren. Het helpt je paard dus tijdens periodes van dreigende zand(koliek), tijdens herstel van maagzweren en  na worminfecties.  Uiteraard zijn dit niet de enige pluspunten van lijnzaad.

Niet overtuigd?

Lijnzaad zit boordevol interessante inhoudsstoffen. Wist je dat deze onder andere een grote rol spelen in het immuunsysteem? Juist tijdens de natte, koude winterperiode zijn paarden vatbaarder voor ziekten. Ook bij paarden heerst er geregeld griep. Influenza is een verzamelnaam voor verschillende typen van een virus. Dit veroorzaakt griep en een luchtweginfectie. Alle paarden kunnen het krijgen, een algemene misvatting is dat alleen jonge  en oude paarden meer risico lopen.

Onze ervaring is dat juíst paarden die stress ervaren vatbaarder zijn. In dit artikel is het niet haalbaar om dieper in te gaan op oorzaken en gevolgen van stress, van belang is dat over het algemeen paarden met verminderde weerstand vatbaar zijn.

Wij adviseren de weerstand van uw paard optimaal te krijgen en houden. Uiteraard door veel sociaal contact, veel ruwvoer en dagelijkse weide/paddock gang in vaste groepen.

In Nederland is het gebruikelijk dat paarden die op wedstrijd gaan jaarlijks worden ingeënt tegen influenza. Soms wordt dit zelfs elk halfjaar gedaan. Volgens recent wetenschappelijk onderzoek is deze methode achterhaald. De meningen zijn verveeld: de een zegt 1 keer per 3 jaar enten is voldoende, de ander beweert dat enten tegen influenza überhaupt geen zin heeft omdat het virus snel muteert.

lijnzaadolie gezondheid

Geneeskrachtig spelen enkel de zaden een rol, daarom heet het geen ‘vlaskruid” of “lijnkruid”, maar “lijnzaad” (semen lini).

Wij gebruiken biologisch lijnzaad als voedermiddel en geneesmiddel.

Lijnzaad is rijk aan:

  • eiwitten
  • olie
  • vezels
  • rijk aan slijmstoffen
  • rijk aan vetzuren
  • omega 3 (55%)
  • omega 6 (17%)
  • omega 9 (20%)
  • vitamine E

Lijnzaad kan ingezet worden om de weerstand te verhogen. De hoge gehalten aan onverzadigde vetzuren (linolzuur, linoleenzuur, omega 3,6 en 9) en Vitamine E zijn de perfecte combinatie tegen griep. Lijnzaad kan om dezelfde redenen goed ingezet worden om de weerstand op te peppen tijdens  een rhinopneumonie uitbraak. In diverse voedermengsels wordt hiervan gebruik gemaakt, vaak worden echter zulke kleine hoeveelheden toegevoegd zodat de werking minimaal is.

Nog enkele tips om lijnzaad goed & gezond in te zetten. 

Lijnzaad kan op diverse manieren ingezet worden. Wij raden af om gebroken lijnzaad te gebruiken, omdat dit kan gaan fermenteren. Hierdoor wordt cyanide (blauwzuurgas) gevormd, wat buikkramp tot gevolg heeft. Om dezelfde rede dient lijnzaad niet vers , droog of ongekookt gevoerd te worden!

Hoe maak je lijnzaad wel goed klaar? Ons advies is meteen de veiligste en efficiëntste manier. Namelijk door middel van een decoct.  Met andere woorden een afkooksel. Je breng ongebroken lijnzaad in koud water aan de kook, dit laat je ongeveer 20 minuten laten sudderen. Zo ontstaat er een ‘snotterig’ papje, de slijmstoffen zijn direct herkenbaar! Gedurende  10 á 14 dagen ’s ochtends en ’s avonds circa 150 ml. over het voer aanbrengen. Wel dagelijks vers maken, omdat lijnzaad(olie) snel ranzig wordt.

lijnzaad bereiden

Conclusie

Lijnzaad is in gekookte vorm een wondermiddel. Zeker tijdens de rui en winterperiode van huisdieren. Paarden die ’s winters op zand paddocks gehouden worden kunnen klachten krijgen, zoals zandkoliek. Gekookt lijnzaad kan de oplossing bieden. Na ziekte, wormbesmetting en andere energie vretende klachten hersteld lijnzaad door haar slijmstoffen, omega’s  en vitaminen een de aangetaste slijmvliezen, ook die van de darmwand. Maar zeker ook bij stress, maagzweren en verminderde weerstand kan lijnzaad een simpele, goedkope én natuurlijke oplossing zijn. En ook nog eens boordevol immuunversterkende inhoudsstoffen!

paard gezondheid lijnzaad

Let op: zoals bij elk kruid, dient ook dit middel bij een specifieke klacht te passen, maar zeker ook bij het individuele dier!

Naast slijmstoffen bevatten planten (en kruiden) namelijk andere inhoudsstoffen die een negatieve werking kunnen hebben op het individu.

Wij raden u daarom af om zelf te gaan ‘dokteren’, en bij klachten contact op te nemen met Dierpraktijk Beest.

Verder lezen bij Nieuws & Info