Hebben paarden een natuurlijk inzicht in giftige planten?

Paarden zijn kieskeurig, ook wanneer het op voeding aankomt. Van nature weet een paard wat wel of niet eetbaar is. Dit leren ze in de natuur van hun moeder en kuddegenoten. In de huidige huisvesting verlaat een veulen met gemiddeld 4 a 6 maanden zijn/haar moeder. Het vermogen om kennis over te nemen wordt aanzienlijk verminderd. Wat kun je wel eten? En wat vooral niet!?

weidebeheer paard

Waar jonge paarden dit van hun soortgenoten overnemen is deze kans in de moderne ‘paardensamenleving’ nihil. Groepshuisvesting houdt vaak niet meer in dan heel veel jonge paarden (zonder kennis over planten, kruiden etc.) samen in een kudde. Overgelaten aan hun lot. Dit klinkt heel drastisch. En is het ook. Een veulen in het wild leert van zijn kuddegenoten waar te grazen en welke giftige planten te mijden. Moderne jaarlingen leren dit niet. Er is immers niemand die hun verteld wat er wel en niet giftig is. Kennis gaat verloren. Kennis van paard op paard.

Kijk uit voor vergif bij paard

Uiteraard eet een wild paard wel eens iets wat het beter niet had kunnen eten. Een kruid, een struik, enkele besjes. Een gram ‘vergif’ kan voor een paard te veel zijn. Het maag- darmkanaal is immers erg gevoelig, koliek (buikpijn) ligt altijd op de loer. In Nederland wordt er bij de meer professionele opfok- en pensionstallen gedaan aan ‘weidebeheer’. De weilanden worden gecontroleerd op giftige dan wel schadelijke planten. Het grasland is soms minder geschikt. Zoals koeienweiden. Voornamelijk bij boeren die in het verleden runderen hielden en zijn omgeschakeld op paarden. Deze weilanden zijn veelal ingezaaid met Engels Raaigras, een te eiwit en suikerrijke grassoort voor paarden.

Grasmengsels

Er zijn diverse grasmengsels op de markt voor paardenweilanden. Dus als ziet een strakker, puur (Engels raai-)gras weide er nog zo keurig uit… laat je niet misleiden! Paarden zijn een sobere diersoort. In de natuur leggen ze vele kilometers af voor hun dagelijkse portie eten. Hapje, stapje. Op de website van Dierpraktijk Beest staat een artikel over weidebeheer van paarden; kruid of onkruid in de paardenwei. Welke kruiden/ onkruiden zijn nuttig? En welke kun je beter missen? Je leest deel 1 van weidebeheer paard hier.

Maak direct een afspraak

Verder lezen bij Nieuws & Info

Tekst: Marloes Kruiper. Gepubliceerd op Dierennieuws op 3 juli 2014.