Vanaf heden zal ik maandelijks een stukje schrijven voor Huisdierplein. Deze columns zal ik wijden aan de voedingsadvies voor (huis)dieren.
Als natuurgeneeskundige en onafhankelijk voedingsadviseur ben ik werkzaam bij Dierpraktijk Beest en is voeding een steeds terugkerend onderwerp.
In onze praktijk onderzoeken wij dieren vanuit een holistisch perspectief. Dit betekent dat wij uw dier in zijn/ haar totaliteit bekijken. Zo wordt naast de huidige klacht onder andere altijd het medisch verleden, huisvesting, bewegingsaspecten en de voeding meegenomen. Vanuit dit complete beeld zijn wij in staat de samenhang tussen afzonderlijke klachten en het ontstaan van deze klacht(en) in kaart te brengen en dierliefhebbers een individueel advies te geven.
Het belang van gezonde diervoeding
Voeding is onderdeel van het geheel en dus geen ‘ding op zich’. Voeding die aansluit bij de behoeften van een individu is een voorwaarde voor een fysiek, emotioneel en energetisch gebalanceerd dier. Voeding gaat veel verder dan alleen het voedsel en de hoeveelheid.
Meerdere zaken zijn van belang. Naast de diersoort spelen ras, grootte en leeftijd een rol in de voedingsbehoefte. Dracht, ziekte, mate van stress en training zijn bijvoorbeeld ook aspecten die van invloed zijn op voedingsbehoefte. Ook het tijdstip van voeren, manier van voeren zijn van belang. Stiekeme hapjes van een huisdier tussendoor, de kat die muizen vangt, de hond die tijdens het wandelen een boterham naar binnen schrokt. En vergeet vooral niet de tussendoortjes, eventuele medicijnen, supplementen. Deze lijst is uiteraard oneindig veel langer.
Het hele spijsverteringssysteem is afhankelijk van voeding. Verkeerde voeding is veelal niet per se verkeerde voeding, maar soms wel voor een specifiek dier. Vaak voorkomende klachten die samenhangen met voeding zijn allergieën, huidklachten, diarree en chronische klachten. Maar ook verveling, agressie, bewegingsproblemen en vinden soms hun oorsprong in voeding. Denk aan tekorten of juist overschotten. Al met al is voeding een prachtig onderwerp.
Op de website van Dierpraktijk Beest kunt u vast verder lezen over voeding en samenhangende spijsverteringsproblemen.
Volgende maand meer over dit interessante onderwerp. Ik zal per column een diersoort aan bod laten komen, inclusief voorbeelden en enkele tips.
Veel leesplezier!
Groet Marloes Kruiper.
Tekst: Marloes Kruiper. Gepubliceerd op Huisdierplein, 20 mei 2014.
Hallo Marloes,
Ik weet niet of men bij deze site terecht kan voor vragen over voeding van Poezen. Maar ik waag het er maar op, omdat ik zie dat u er wel heel erg in gespecialiseerd bent.
Mijn poes had op haar vorige verblijfplaats volgen mij alleen maar brokjes gekregen. Ze zag er ook echt mager uit. Het was in het begin moeilijk om uit te zoeken wat ze nou wel en niet lust. Nu is het zo dat na verschillende merken uit te proberen ik het nu wel onderhand weet. Omdat ze zo lief is wil ik haar altijd geven wat ze echt lekker vind. Daarbij bedoel ik de extraatjes naast het gewone poezenvoer. Vers vlees wilt ze niet, zoals kuikentjes, hart etc. Ik koop meestal gourmet gold, en felix in gelei. Dat gaat dus nu wel goed eindelijk. Maar naast het ‘blikvoer’ hoort ze ook knabbeltjes te krijgen. Felix zeevis vond ze altijd wel lekker had ik begrepen. Maar omdat ze die tussendoor snacks zo lekker vind, zoals kip/kaas temptation, party mix, en die zalm sticks…nu wil ze de gewone felix brokken voer niet meer. Het gaat niet om het geld, want ze mag van mij echt wel eten wat ze wil. Nu is mijn volgende vraag of de wiskas temptations..en felix zalmsticks enzo evenveel voed
ing waarde hebben als gewone brokken. Is het niet gewoon als snoep bedoelt, en niet meer? Ik hoop dat u mijn vraag kunt beantwoorden. Ik maak me namelijk wel zorgen om mijn poes. Opdat ze wel genoeg de nodige vitamine binne krijgt.
Ik hoop spoedig u antwood te mogen ontvangen.
Met vriendelijke groet,
Daisy
Beste Daiy,
Dank voor je reactie. Snacks zijn inderdaad bedoeld als tussendoortjes.
De samenstelling is beduidend anders dan van een ‘compleetvoer’. Daarom is het belangrijk dat je poes hoofdzakelijk ‘normaal’ voer eet. Indien gewenst kun je af en toe een tussendoortje geven. Doe dit met mate, omdat je anders het risico loopt dat ze inderdaad haar normale voer laat staan.
Op onze website staan enkele atrikelen over kattenvoer, ik raad je aan deze rustig door te lezen.
https://dierpraktijk-beest.nl/kattenvoer/
https://dierpraktijk-beest.nl/kat-optimale-weerstand-gezonde-voeding/
https://dierpraktijk-beest.nl/voeding-kat/
Met vriendelijke groet Marloes Kruiper | Team Beest